Geen rekenen en taal, maar geklodder in de modder. Op 20 juni verruilden de kinderen van basisschool ‘t Anker in Amersfoort de schoolbanken voor boomstammetjes sjouwen, beestjes grabbelen en modderglijden. Allemaal ter ere van de opening van de natuurspeelplaats achter de school.
 
Kinderen en natuur horen bij elkaar. Geef ze zand, water en een stukje natuur en ze zijn gelukkig. Dat heeft de basisschool ’t Anker in Amersfoort goed begrepen. Deze school ruilde op beide locaties aan de Dollardstraat de betegelde schoolpleinen in voor natuurspeelplaatsen. In de afgelopen acht jaar zijn de pleinen van beide Anker-lokaties aan de Dollardstraat door kinderen, ouders en leerkrachten met vereende krachten verbouwd tot de huidige natuurplekken. Drie jaar geleden was die rond ’t Kleine Anker, waar de kleuters huizen, klaar. Nu de tuin achter ’t Grote Anker ook af is, was het woensdag tijd voor een grootste opening.
Het feest werd afgetrapt met het planten van drie bomen bij de ingang van de school. Daarna kon het modderspektakel beginnen. Geen volwassen gemopper over vieze handen, broeken en schoenen, want de kinderen mochten onder meer moddergrabbelen, zeulen met emmers water over een hindernisbaan, maakten blubbertaart en schoven tot slot op hun buik over een modderglijbaan. Puk Pfrommer vond de laatste activiteit het leukste. “Normaal mag je nooit vies worden, maar vandaag wel. Hoe viezer, hoe beter,” straalt ze. “Echt vet.”  Om half één lag een  tuinslang klaar om de kinderen schoon te spuiten.

  

 Tekst: Deborah Ligtenberg

Foto’s: Marinka van Helvoort