Dat de plataan de laatste tijd veel in het nieuws is, komt mede door de werkzaamheden met betrekking tot het realiseren van de bewegingstuin ten behoeve van de gebruikers van de Plataan en de omwonenden. Een prachtig park wordt gecreëerd waar het straks goed toeven is.

En de Educatieve opstelling van de Plataan, resulteert nu eenmaal in bezoekers. Gisteren waren leerlingen van het Vakcollege Element de bezoekers, vandaag mocht groep 8 van de Kubus zijn opwachting maken.

Verdeeld over twee groepen, was er buiten een “les” in Zorg en Welzijn”. Een bewoner van de Plataan, de hr N; ( heeft geen behoefte aan publiciteit)  een man op leeftijd en gezeten in een rolstoel, verteld over zijn leven en het feit dat hij niet meer mobiel is. Ademloos luisteren de kinderen naar de verhalen van N. Hoe hij les kreeg in het “rollator”gebruik, de wijze van boodschappen doen. Vragen werden gesteld, de “kids”wilde alles weten. Een voorbeeld zal zeker blijven hangen, was de tube tandpasta. Deze blijken in winkels altijd op een onbereikbare plaats te liggen voor gehandicapten. En voor die tube tandpasta, moet de Hr N, dus hulp inroepen. Hoe een simpele boodschap dan moeilijk wordt. Na zijn betoog te hebben volbracht, moest de Hr.N naar muziekles. Onder begeleiding van twee leerlingen werd hij naar het lokaal gebracht.

De andere groep, was inmiddels in de “tuin”bezig. Groepjes waren aan het werk gezet. Frambozen moesten geplant worden. Een kleine gedeelte van de groentetuin moest aangeharkt worden om daarna een “vore” te maken voor zaaigoed. Een boom, zijnde een “Koelhorster”appelboom, moest verplaats worden naar zijn definitieve plek. Dus vele handen (scheppen) maken licht werk. Steunpalen geplaatst een gat gegraven en de appelboom op de andere plaats uitgegraven.

Het leuke is dan, dat alle kinderen bij de officiële “Koelhorster”appelboom her-planting komen en gezamenlijk de boom voorzien van aarde, aanstampen en water geven. Ter plaatse is de appelboom geadopteerd door de Kubus. Dus als de appels rijp zijn mag groep 8 komen plukken.

Het doel van deze “educatieve” ochtend is om de jeugd te betrekken bij de “bewegingstuin”en de bewoners/gebruikers van de Plataan. Wel dat zal zeker gaan lukken gezien de interesse die werd getoond.

Verslag Karel van Rooy

Foto impressie.klik hier.