Hoe 40 jaar geleden SC Amersfoort zo hard door de knieën kon gaan

 

‘Langs de pijngrens’ is een onthullende documentaire over de opkomst en ondergang van het betaald voetbal in de Keistad.

Het moment is uitgekiend. Veertig jaar geleden kwam na het uitspreken van het faillissement een einde aan SC Amersfoort en tegelijk het profvoetbal in Amersfoort.  De documentaire is 6 en 7 mei aanstaande te zien in de Emmauskerk, Noordewierweg 131, 3812 DD Amersfoort. De kerkzaal is open vanaf 19.30 uur. Een ticket kost 10 euro p.p.

 

 

„De documentaire ‘Langs de pijngrens’ is met recht een document met maatschappelijk relevantie”, vertelt historicus Addy Schuurman. Hij werkte samen met journalist Arjan Klaver een jaar lang aan deze documentaire. „Veel mensen uit Amersfoort en omgeving kunnen gedurende anderhalf uur terugkijken met nostalgie en weemoed.  We geven met dit filmisch document bovendien het antwoord op een vraag die vanaf 1982 tot nu nog doorklinkt: Hoe kan een trotse profclub in de laatste jaren zo hard door de knieën gaan.

 

‘Langs de pijngrens’ neemt de fans van toen en andere belangstellende  mee naar de rijke historie van HCV en SC Amersfoort. Voor hen is het een genot om die tijd te herbeleven dankzij historisch materiaal met onder meer nooit vertoonde filmbeelden en foto’s. Maar ook de belevenissen op en rond het veld spreken tot ieders verbeelding, met onder meer oud-spelers als Henk Wery, Filie Kraak en Joop Bakkenes. Ook sponsor Ben Pon en wethouder Albert van der Wey worden weer uit de vergetelheid gehaald, evenals Hans Vahstal.