AMSTERDAM – De Joden, Sinti en Roma zijn kwaad op de directie van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Het voormalige concentratiekamp, dat tegenwoordig een herinneringscentrum is, doet herdenkingssouvenirs in de verkoop.

Het betreft prikkeldraad dat werd gevonden tijdens opgravingen. Nu wordt het verkocht voor tien euro per stuk. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en leiders uit de Sinti- en Roma-gemeenschap eisen excuses.

 foto: ANP

Wreed

Esther Voet, adjunct-directeur van het CIDI: “In Kamp Amersfoort zaten voornamelijk verzetsstrijders, maar ook Sinti, Roma en Joden. Het was een uitermate wreed kamp waarin verschrikkelijk werd gemarteld. Van het kamp zelf is vrijwel niets meer over en de laatste restjes worden nu als ‘souvenir’ verkocht.”

“Mensen hebben in dat prikkeldraad de dood gevonden”, vervolgt Voet. “Wij kregen een melding binnen van een man wiens vader erin had vastgezeten, die man was verbijsterd.”

Voet begrijpt niet dat het draad voor geld van de hand gaat. “Wat is het volgende? De schoenen van Auschwitz te koop aanbieden? Ongetwijfeld zal Kamp Amersfoort te maken hebben met geldproblemen, maar om op deze manier geld te verdienen aan ondoenlijk menselijk leed dat zich daar heeft voorgedaan, is smakeloos.”

Niet te spreken

Ook Rocca Petalo, voorzitter van de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland (VSRWN) is niet te spreken over de actie. “In de zigeunercultuur is het absurd om iets met een dergelijke emotionele waarde voor geld te verkopen. De kracht van gedode Holocaustslachtoffers zit daarin. Deze doden zijn voor ons heilig.”

Namens de Sinti- en Roma-slachtoffers eist hij excuses. “Kamp Amersfoort moet hier nu mee stoppen en spijt betuigen. Als de directie dat niet doet, komt er een demonstratie van Sinti en Roma bij het kamp.”

Geen geld

Directeur Harry Ruijs van Kamp Amersfoort wil geen geld verdienen aan souvenirs. “De stukken prikkeldraad zijn monumentjes van onze tentoonstelling. We geven iets uit het kamp mee aan mensen die er belangstelling voor hebben. Daarnaast hebben we ook positieve reacties gehad van nabestaanden van gevangenen.”

In totaal zaten er 35.000 tot 40.000 gevangenen. “De gevoelswaarde bij het draad is sterk afhankelijk van de manier waarover je over het kamp denkt. Ik betreur het zeer dat Petalo met dreigementen komt. “Ik zou niet weten waarvoor ik excuses moet aanbieden. Wel willen we graag met hem in gesprek.”

Ruijs vindt de vergelijking met schoenen uit Auschwitz irrelevant. “Dat zijn persoonlijke bezittingen van mensen, maar prikkeldraad is dat niet.”

 Bron: Nu, Kemal Rijken         |