Amersfoort, binnenkort opent King Arthur Groep haar tweede ontmoetingscentrum in Amersfoort. Naast het Spinetpad 2 (Zielhorst/Schothorst), nú ook in het Soesterkwartier Noordewierweg 252-1.

Conny Swart (activiteitenbegeleider): “We starten de laagdrempelige inloop met twee dagen per week (maandag en vrijdag) voor King Arthur Groep. Zodra er voldoende animo is schalen we op.”

Conny is geboren en getogen in het Soesterkwartier. “Wijkcentrum De Nieuwe Sleutel is een begrip in het Soesterkwartier en moet ook echt weer de functie van een buurtcentrum krijgen. Met een aantal vrijwilligers maken we ons hier hard voor. Een vaste huurder, zoals King Arthur Groep vinden wij zeer passend, dat genereert vaste inkomsten, maar veel belangrijker, we zijn er op die manier ook voor de ouderen met (beginnende) geheugenproblemen.  Het Soesterkwartier vergrijst en er heerst eenzaamheid. Door deelname aan het ontmoetingscentrum kunnen mensen, ook als ze met begeleiding te maken krijgen, langer thuis blijven wonen. En biedt  King Arthur Groep respijtzorg voor de mantelzorger, die heeft weer even tijd voor zichzelf als zijn of haar partner (vader of moeder) bij ons verblijft.  Voor alleenwonende ouderen is er in het Soesterkwartier niet heel veel (meer) te doen, maar ook hoe moeten ze er komen. Wij verzorgen ook het vervoer van en naar voor de King Arthur Groep.”

Maatwerk

Alles mag, niks moet is het motto.  We bieden naast een gevarieerd activiteitenprogramma ook een (warme) lunch tussen de middag, waarbij ook buurtbewoners tegen een vergoeding en op afspraak kunnen aanschuiven (€ 3,50), aldus Conny.

Wanneer gaan de deuren open?

Officieel is maandag 7 mei de eerste dag waarop het ontmoetingscentrum van King Arthur Groep open zal zijn voor deelname en ondersteuning. Maar in de aanloop daarop starten we 3 zaterdagen (24 en 31 maart en 7 april) met de kluswerkzaamheden en zijn we er van 10-16 uur. Zijn er mannen en vrouwen die vrijwilliger willen worden bij ons? Dan zijn die drie zaterdagen een prima tijdstip om binnen te lopen en kennis te maken, wie weet wilt u direct de handen uit de mouwen steken? Dat kan ook.

Inrichting

Ook kunnen we nog van alles gebruiken en zijn we op zoek naar kleine huisraad, zoals bijvoorbeeld soepkommen, koffie bekers (niet te groot), zonwering, theeglazen, suiker en melk-kannetje, broodbordjes, drinkglazen, etc. etc.  Dit kan op de zaterdagen dat we er zijn ingeleverd worden. Niks gaat weg, wat we niet kunnen gebruiken, verkopen we op de rommelmarkt en komt ten goede aan de activiteitenpot.

Wilt u kennismaken en samen met uw partner/familielid langskomen en alvast op de wachtlijst gezet worden, bel Conny Swart: 06-37 42 21 15

Thuis in dementiezorg

King Arthur Groep is een thuiszorgorganisatie die zorg voor mensen met dementie kleinschalig organiseert. Wij bieden zowel ondersteuning en activiteiten aan mensen in een thuissituatie als 24-uurs zorg in onze woonzorgvoorziening. Samen met u gaan we op zoek naar de (combinatie van) zorg die aansluit bij de wensen en behoeften van zowel degene met dementie als van de partner, familie en/of mantelzorgers.

Ontmoetingscentra

Activiteiten en ondersteuning

In onze ontmoetingscentra in Amersfoort, Soest, Soesterberg, Hilversum, De Bilt en Utrecht bieden wij dagactiviteiten, ondersteuning en begeleiding aan mensen met beginnende geheugenproblemen, vergeetachtigheid en dementie die zelfstandig thuis wonen. Ook geven wij hier voorlichting en advies aan partners, familie en mantelzorgers.

In elk ontmoetingscentrum wordt een gevarieerd (activiteiten)programma geboden. Dit kan bestaan uit het bijwonen van een lezing, jeu de boules, sjoelen, geheugenspelletjes, koken, muziek, bewegen, schilderen, etc.

De ontmoetingscentra zijn laagdrempelig, partner & familieleden, wijk- en buurtbewoners zijn van harte welkom mee te doen met activiteiten of langs te komen en binnen te lopen voor een kopje koffie. De deur zit bij ons niet op slot.

Elke maand wordt in elk ontmoetingscentrum een activiteitenprogramma opgesteld. Deelname aan het programma wordt aangemoedigd, maar is niet verplicht. Met iedere deelnemer kijken of zoeken we samen naar zijn of haar persoonlijke interesses en mogelijkheden.

Zie voor verdere informatie http://www.kingarthurgroep.nl/

Anita Schimmel van King Arthur verteld; ” Ik ben onder meer de Initiatiefneemster van de King Arthur groep. Wij werken in het Gooi/Utrecht met Dementeren mensen met  de intentie om deze zolang mogelijk zelfstandig te laten zijn. De organisatie  heeft nu zo,n 140 medewerkers en ook 140 vrijwilligers die zich bezig houden met het begeleiden van Dementerende thuis. Wij voegen zeer wezenlijk iets toe aan het zorg-aspect voor deze mensen . Immers tegenwoordig blijven de mensen zo lang mogelijk thuis wonen waarbij ook het “zorg”gedeelte  verschuift. Wij zijn heel blij met het initiatief van de Nieuwe Sleutel om daar een onderdeel van de King Arthurgroep te vestigen. Een fantastische aanvulling voor het Soesterkwartier, die al heel actief zijn met het zorgcentrum “de Plataan”waar ook Dementerende bejaarden aan dagbesteding doen. Het lijkt ons leuk met deze partijen samen te werken.

In de Nieuwe Sleutel zullen senioren en mensen met een dementie samen komen. Ook de jeugd zal kennis maken met deze mensen en over en weer zal er een goed samenspel ontstaan. Met nadruk zeg ik wat wij als instelling geen “cliënten”weg halen bij andere instellingen. Juist het samenwerken met anderen lijkt ons fantastisch. Nu ontstaat een win win situatie, a; door de invulling in de Nieuwe Sleutel en b; het vestigen van een nieuwe groep in het Soesterkwartier. Het is bijzonder te  ervaren dat Conny en Samantha zich zo furieus inzetten voor deze groep mensen en dit kunnen combineren met het wijkcentrum.”

Redactie

Karel van Rooy.