CSC_7722Wijkmaaltijd door kinderwijkresto in Soesterkwartier

In september werd gestart met het Kinderwijkresto in het Bewonerscentrum de Puntenburg.
Een co- productie met het wijkleerbedrijf, Albert Heijn en de Amerpoort en Welzin.
Op dinsdag 18 november wordt er voor de wijk een driegangen menu gekookt door de kinderen en vrijwilligers.
De wijkwethouder Fleur Imming schuift ook aan bij deze wijkmaaltijd.

Wat vooraf ging:

30 september was de aftrap voor de kinder wijkresto. Een 10 tal kinderen uit het Soesterkwartier waren bereid een cursus koken, tafeldekken, serveren, gastheer/vrouw te volgen.
Van pieper naar extreem gerecht. Van Ui naar exotische smaken. De eerste les zal ze lang bij blijven.
Een chefkok met militaire precisie die een les gaf in uien schillen onder tranen. Er waren veel tranen maar dan van het lachen achteraf.
In 7 weken tijd moesten deze kinderen worden geleerd hoe je van verschillende soorten groenten, aardappels, vlees/vis een respectvolle maaltijd moesten maken.
Voorwaar geen geringe opdracht als je thuis gewend bent alles op de bord aangereikt te krijgen.

DSC_7629De eerste les had als doel dat er tegen het einde een eetbare chilli con carne op tafel zou staan. Het werd een geheel ander gerecht. Maar het was wel leuk.
De weken er na is er veel aandacht besteed aan de producten (beschikbaar gesteld door een Groot Grutter) om deze te veranderen in eetbaar voedsel.
Het juiste mes gebruiken voor vlees of vis. De juiste pan voor bloemkool. Welke gaspit gaat sneller en waarom dat niet altijd goed is.
Hoe dek je een tafel en op welke manier moet je een gemaakt gerecht uitserveren. Zet je het gewoon voor de gasten neer, of deel je het uit.
Allemaal zaken die in de cursus aan de orde kwamen.
Voorwaar een goed initiatief. We kennen allemaal wel de situatie dat van iemand gezegd wordt dat hij zeker wel een ei kan bakken.
Wel de deelnemende kinderen kunnen zich na de slotdag zeker beroepen op een ruime kennis van de Haute cuisine.

En laten we niet vergeten dat de stagiaires van het Wijkleerbedrijf  hierin ook een grote rol hebben gehad door de kinderen steeds te begeleiden, te motiveren en enthousiast te houden.

DSC_7392Dinsdag zal de ultime dag zijn voor de kinderen. Om 18.00 uur zullen aan tafel  niet alleen de genodigden aanschuiven, maar ook Wethouder Fleur Imming zal een vorkje mee prikken.

Jolande Koelewijn
Sociaal werk kinderen en volwassenen