Zaterdag 10 februari, Zoals u wellicht heeft vernomen is de gehele redactie geveld door griep of ander lichamelijk ongemak. De hele redactie? Nee, eentje houdt dapper stand. Chef redactie heeft schrijver dezes gesommeerd om naar het carnaval te gaan. En schrijver dezes heeft helemaal niets met carnaval. Maar voor een activiteit met kinderen ben ik altijd wel te porren. Dus vooruit. 

Speeltuin Rivierenwijk, 15.00 uur zaterdagmiddag. Wat aarzelend druppelen kinderen binnen, veelal vergezeld van moeders, vaders, opa’s en oma’s. En allemaal verkleed uiteraard, want dat schijnt te horen bij carnaval. Er zijn boeven in gestreepte pakken, prinsessen, konijnen, zelfs graaf Dracula zwerft rond.

Ondergetekende had een schrijfblok meegenomen, een pen en een fotocamera. Al snel besloot ik de eerste twee zaken ongemoeid te laten, getroffen als ik was door wat men wel eens ‘de magische wereld van het kind’ noemt. Dit wordt dus niet zomaar een verslagje van een middagje kinderdisco.

Marnix Manschot was de dj van deze middag. Uiteraard kwamen de bekende krakers voorbij, met als aftrap ‘Hallo allemaal’ van juf Ank als onvermijdelijke hit. Mooie bijkomstigheid was dat het zonlicht door de gordijnen aan repen werd gesneden, en met de rook en het gekleurde licht van Marnix ontstond er een soort magisch effect.

De dansende en springende kinderen ontdekten al snel de ‘muur’ van rook en licht, staarden er vol verwondering naar, dansten er doorheen, zwaaiden met hun armen om de lichtstreep te onderbreken, en waren soms volkomen gebiologeerd door dat mirakel van licht. Kinderen doen niet aan conventies, en storen zich niet aan wat anderen van hen vinden. Ze dansen gewoon, verwonderen zich om dit soort dingen. Fantastisch om te zien.

Ik heb vanmiddag weer even gezien wat het is om kind te zijn, om gewoon te dansen alsof er niemand kijkt. Dat heb ik geprobeerd vast te leggen in deze wat ongebruikelijke foto’s.

Verslag en meer foto’s: Sjaak Pols

Later deze avond werden van Eric en Marnix van Manschot de volgende fotoserie ontvangen. Inde oudere leeftijdsgroep, hadden zich deze avond zo’n 30 kinderen ( verkleed) gemeld. Altijd leuk te zien hoeveel moeite er in de aankleding is gestoken en ook de volwassenen zich bijna “Onherkenbaar” hebben uitgedost. Naar verluid heeft men ook in deze oudere carnavalsgroep een heel leuke avond gehad.

Fotoreportage van de Manschotjes.