aa10Atarashī kī no kodomo-tachi no tame no jūdō kyōshitsu

Mocht U het willen vertalen, het is Japans en staat voor Judo lessen voor kinderen in de Nieuwe Sleutel.  Zaterdag 10 oktober 2015, 09,30. Nu eens niet aan de zijlijn bij de pupillen, of  de F j’s. Of hockey, zwemmen, indoor, enz. maar een nieuw begrip in het Soesterkwartier. Judo.

Judo is een sport die uitgevonden is in Japan.
Veel kinderen denken dat het vechten is maar dat is helemaal niet waar!
Het is stoeien waarbij je rekening met elkaar moet houden en de spelregels goed moet toepassen.
judo (1)En het is zo leuk en leerzaam voor kinderen (en volwassenen). Al twee weken nu is er in de Nieuwe Sleutel een groepje kids, vanaf de leeftijd van 5 jaar tot 10, bezig de verdedigingssport Judo,onder de knie te krijgen.

Thom van Woerkom, de met een bruineband getooide Judo leraar geeft daar op pedagogische wijze de beginselen van het Judo  door aan de beginnende Geesinkjes. En gezegd moet worden op een leuke manier. Met in het achterhoofd de wat strenge regels van het Japanse Judo en de benamingen die daar bij horen, ontstaat er een speelse manier van leren.

judo (65)10 kinderen durfden het aan om aan de lessen te beginnen. Leren hoe je moet zitten en buigen naar elkaar. Respect tonen voor elkaar en ondertussen ook nog eens Japans leren. Geen massale vechtpartijen maar juist zeer gestructureerde trucjes om elkaar pootje te lichten, of juist je daarvoor te beschermen. Een mentale opkikker dus voor sommige kinderen.

Na de begroeting “Rei” zit iedereen netjes geknield op de mat in de  “do-jo” waar normaliter de Zumba dansers op de vloer staan. Nu liggen er netjes matten op de vloer om je val ( als je valt ) te breken. En ook  dat valt te leren. ( ha,jimé )

judo (64)Deze keer werd er een nieuwe techniek aangeleerd. Een simpele manier om een tegenstander die je heeft vastgepakt, uit zijn evenwicht te brengen en op de grond te leggen ( Kuzure ). Na enige malen oefenen werd Thom door een enkeling netjes neergelegd. judo (67)Mooi om de triomf op de gezichtjes te zien als de Sensei “plat”gaat. Het spelelement wordt niet vergeten en tussen de serieuze oefeningen door is er ruimte voor een spel. Zodat de energie een beetje verdeeld wordt zeg maar.

judo (88)Nog een nieuwe greep wordt geleerd. Een van de houtgrepen om liggend je tegenstander te fixeren.  De kinderen gaan er vol vuur tegenaan . Men rolt en  krolt over elkaar heen zodat spel en oefening een beetje door elkaar lopen. Maar dat mag natuurlijk gezien de jeugdigheid van de Judoka’s .

Nog een spelvorm wordt gedaan, waarbij de een op de grond ligt en de ander moet proberen het hoofd van de tegenstander aan te raken. Behendigheid, tactiek en snelheid komen om de hoek kijken. Het hoort allemaal bij de les.

judo (115)Een zeer belangrijke “val” techniek wordt geoefend. De koprol. Een hele goede manier om je val te breken of weg te rollen. Aandacht wordt besteed aan het insteken van je arm onder je lichaam en het weg draaien van je hoofd, waardoor je automatisch over je schouder rolt. Het is een uurtje “bikkelen”voor de kleuters maar wat hebben ze een lol.

Een der deelnemertjes ziet het niet meer zitten al dat gestoei op de grond. Dansen is meer haar ding en mamma besluit haar van de “mat”te halen. ( Mate )

judo (78)Al met al een leuke en afwisselende aanwinst voor het Soesterkwartier. Naast alle andere sportieve zaken in de wijk er nu deze tak van sport bijgekomen is.

Volgende week is het herfstvakantie en is er geen Judo. 24 oktober beginnen de lessen dan weer en er is nog plaats voor nieuwe deelnemertjes.

U bent welkom op  de zaterdagmorgen 09.30 uur, en/ of kijk op de website van www.judoschoolmidden.nl

Repōto to shashin no inshō Karel van Rooy.

Klik hier voor de foto’s