Zondag 2 april stond het jaarconcert van Accordeon Vereniging Amersfoort, kortweg A.V.A. op het programma. Sinds begin dit jaar repeteert de vereniging tot volle tevredenheid in het gebouw van speeltuin soesterkwartier. Elke dinsdagavond zijn ze daar te vinden van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Het jaarconcert werd gehouden in “De Inham” aan de Hamseweg in Hoogland, een gebouw wat zich uitstekend leent voor een dergelijk concert. Vooraf werd er nog even druk gerepeteerd, een andere ruimte is ook een andere akoestiek en als muzikant moet je daar toch even aan wennen.

Ruim voor het concert zou beginnen stonden de eerste accordeon liefhebbers al in de rij, precies een half uur voor de aanvang gingen de deuren open en het publiek nam plaats. De laatste instellingen voor de videocamera werden ingesteld en gecontroleerd. De muzikanten gingen zich omkleden in hun ‘uniform’ en iedereen was klokslag half drie klaar. De muzikanten van het A orkest beten de spits af met ‘de A.V.A. Tune’  waarna Herman van Valkengoed met zijn orkest opende met het nummer Twins, waarna de sfeer voor de middag gezet was! Het beloofde een middag met een grote diversiteit te worden! Na het driedelige Sometimes was het de beurt aan het B Orkest dat onder leiding stond van Annelie Pellewever. Het is geen doen om alle nummers de revue te laten passeren, twee nummers wil ik er even uitlichten die het publiek erg aanspraken en dat zijn Moment voor Morricone (wie kent het niet) en Jurassic Park waar je je echt tussen de dino’s waande.

 

Na de pauze mocht het A orkest het programma vervolgen, gevarieerd van Balkan tot klassiek en film alles kwam voorbij met als slotstuk het bekende Pirates of the Caribbean, waarbij getracht werd om dirigent Herman een haak aan te meten. Dat werd een probleem want: hoe houdt ik nu mijn baton vast…….(dirigeerstokje).

Het was zoals eerder gezegd een middag van diversiteit in muziek, een enkele misgreep, maar een kniesoor die daar op lette. Gastvrouw Yvonne kondigde de te spelen nummers, ondanks een steeds haperende microfoon, op een voortreffelijke wijze aan. Een middag voor herhaling vatbaar. Ik wil dan graag besluiten met de mooie woorden waarmee Annelie haar voorwoord op het programma opende:

 

“A painter paints pictures on canvas.

But musicians paint their pictures on silence.”

Leopold Stokowski

 

(Nederlandse vertaling:)

“Een schilder schildert afbeeldingen op doek.

Maar muzikanten schilderen hun foto’s op stilte.”

Leopold Stokowski

 

Verslag en foto’s: (klik hier)  Ton Schimmel