In juni twee jaar geleden openden Jeroen Kreijne en Pedra, zijn vrouw, hun kaaswinkel. Een voortzetting van de winkel van Wolffenbuttel aan de Noordewierweg.
Ik spreek met Jeroen in zijn rustige kantoortje achter de winkel. Pedra bedient de klanten zodat Jeroen en ik even rustig kunnen praten. Maar telkens als de zoemer in het kantoortje gaat (ten teken dat er een klant binnenkomt) kijkt Jeroen in een geroutineerde reflex naar het scherm, hoog aan de muur. Hij kent alle klanten. En iedere Soesterkwartierder, vaste klanten, maar ook de anderen, kennen zijn kaasspeciaalzaak. De zaak bestaat dan ook al ruim vijftig jaar. “De volgende vijftig jaar is -denk ik- geen makkie” zegt Jeroen met gevoel voor understatement. “De crisis en de neiging om ‘alles-in-één-keer’in de super te kopen zetten de omzet van buurtwinkels en speciaalzaken onder druk”.
Dat is natuurlijk niet alleen zo in het Soesterkwartier. Het gaat om een landelijke trend. Telde Amsterdam bijvoorbeeld rond 1930 nog zo’n 6.500 buurtwinkels. In 2010 zijn dat er ruimschoots minder dan 1.000.
Onderzoek toont tegelijkertijd aan dat bijna 90% van de Nederlanders de nabijheid van de buurtwinkel (zeer) belangrijk vindt. Het gaat dan niet alleen om de speciaalzaak, maar met name om de buurtsuper. Vooral alleenstaanden, huishoudens met kinderen en ouderen willen winkels in de buurt. En bijna 25% van de Nederlanders overweegt te verhuizen als de buurwinkel verdwijnt. Ruim 40% van de Nederlanders denkt dat zonder buurtwinkels de woningprijzen lager zullen zijn.
Jeroen en Pedra zijn allebei in de dertig en geen ‘volbloed’ Soesterkwartierders. De ouders van Jeroen zijn dat wel. Maar Jeroen en Pedra voelen zich wel zeer verbonden met de wijk waar ze nu zeven jaar wonen. Toen de kans zich voordeed om de kaasspeciaalzaak over te nemen hebben ze dus snel, maar doordacht, ja gezegd. Jeroen had toen al ruime ervaring in diverse sectoren. Ook in een supermarkt.
Jeroen en Pedra breidden in het eerste jaar het assortiment uit. Je kunt bij hen nu ook kip, noten en wijn kopen. In de koude maanden is er winterkost te koop en wanneer het warmer wordt kun je bij hen ook voor de barbecue terecht. Tenslotte hebben ze ook een catering service; broodjes, hapjes, salades e.d.. “Het eerste jaar was een topjaar”, vertelt Jeroen. “We hebben dan ook een kwalitatief goed product. “En”, zo vervolgt Jeroen “Je merkt dat je voor wat meer geld niet alleen aandacht en persoonlijke service krijgt.”
Ja, inderdaad, ook een leek kan al proeven dat de ambachtelijke kaas die Jeroen en Pedra verkopen lekkerder smaakt. Het zou goed zijn als er buurtwinkels en de kaaswinkel in het Soesterkwartier blijven.
De redactie roept elke lezer op even na te denken over een nieuw idee voor de kaasspeciaalzaak van Jeroen en Pedra. Zo’n idee mag je ons mailen. Maar je kunt ook even in de winkel langsgaan om er met Jeroen over te praten. Dat laatste (langsgaan) moet je in elk geval even doen als je de laatste tijd niet (of misschien nooit eerder) in de zaak kwam. En proef dan thuis direct even die ambachtelijke smaak.
Op vertoon van een print van dit interview krijg je ook nog eens 15% korting op je bestelling.
Geef een reactie