Dido & Aeneas op unieke locatie in Amersfoort

Op een bijzondere locatie in het hart van Amersfoort– de Veerensmederij – brengt Holland Opera dit voorjaar de opera Dido and Aeneas van Henry Purcell in een regie van Joke Hoolboom. In Purcell’s meesterwerk komen muziek, theater en verbeelding samen in dit prachtige industriële monument. De opera gaat vrijdag 11 mei in première en is te zien tot en met 3 juni 2012.

In de regie van Hoolboom wordt het verhaal verteld van twee ontheemden. Dido, verbannen uit haar eigen land en Aeneas op zoek naar een nieuw rijk. Dido vraagt asiel aan en moet in een gevangenis haar aanvraag afwachten. Daar ontmoet zij Aeneas, een politicus met grote ambities. Dido en Aeneas worden wanhopig verliefd. Kan zij blijven en kiest hij voor haar? Of wordt zij teruggestuurd en reist hij verder naar een land waar hij zijn ambities kan verwezenlijken?

Regisseur Joke Hoolboom maakte naam met spectaculaire locatievoorstellingen als King Arthur op fort Rijnauwen en l’Orfeo bij de betoncentrale in Amersfoort. Dido and Aeneas is haar dierbaar en heeft haar al eerder geïnspireerd. In 2005 was de opera te zien bij zonsondergang op fort Rijnauwen. Zeven jaar later steekt Hoolboom deze opera in een geheel nieuw jasje, bekijkt het thema vanuit een nieuwe invalshoek, voegt Turkse muziek toe, werkt met een nieuw artistiek team en op een minder romantische locatie. Het rauwe industriële monument, de uitheemse klanken en de dramatische vertelling zorgen voor een mooi contrast met de prachtige melodieën van Purcell.  

Solisten Aylin Sezer (Dido) en Sinan Vural (Aeneas) worden begeleid door het barokorkest Carthago Consort onder leiding van Niek Idelenburg. De rollen van Sorceress, Witches en het koor worden gezongen door de beste Nederlandse operazangers.

De Veerensmederij wordt gevangenis

De Veerensmederij is een monumentale fabriek maar wordt voor deze gelegenheid omgebouwd tot gevangenis. Hoolboom heeft hiervoor onderzoek gedaan en gesproken met mensen die in Nederland in asielzoekerscentra hebben gezeten. Samen met decorontwerper Douwe Hibma hebben zij de Veerensmederij omgebouwd tot de ultieme plek voor deze opera.

Kaartverkoop en toegangsprijzen

De kaartverkoop start 1 februari 2012 via www.operaoplocatie.nl of telefoon 033-2020929.

De toegangsprijzen zijn: Rang 1: 59,50 euro | Rang 2: 49,50 euro |(inclusief BTW en parkeerkosten).