Eindelijk is het dan zover, daar heb ik dan al die jaren zo tegenaan gehikt. Zonder medicijnen en zonder begeleiding dus “chillend” al twee weken sigaretloos lekker door het leven. Nou ja lekker ? De eerste ruzie met mijn vriendin is reeds achter de rug en gelukkig belde ze net om te zeggen dat ik me niet ongerust hoef te maken over “ons”. Ze werd er aleen maar een beetje depri van, dat is alles zegt ze….lief hoor, het is een schat. Ja, zij is ook gestopt daar draait het om, maar dan “met” Champix en begeleiding. Wel prijzig hoor die Champix, vier maanden slikken, 500 euro en de begeleiding bij “Dr. Bernard”wordt dan wel betaald door de verzekering. Dat ik het “zonder” doe vind ik toch echt wel stoer en ik ben dit keer na al die mislukte pogingen “met”, echt trots op mezelf. Het is zoiets als een etappe winnen op de Alpe de Huez ofzo, zo’n gevoel geeft het. Niet dat ik dat ooit gewonnen heb natuurlijk, behalve dan in mijn dromen. Maar een echte man begrijpt meteen wat ik bedoel, al ben ik misschien dan beter in wat anders. Misschien geeft het wel net zo’n kick als dat we het EK voetbal winnen. Ik droom er al van. Als het toch niet zo mooi en compleet mocht worden ? Troost ik me in ieder geval met de gedachte dat het leven “zonder” best stoer en lekker kan zijn. Echt wel !

Andere verhalen op:

www.stoprokenblog.nl

Oké dan, Thomas Braun, schrijver van het boek “Ga toch fietsen” vertrekt morgen naar Frankrijk om mee te doen met d’Alpe dHuZes

Wie weet doe ik daar ook nog eens aan mee in de toekomst.

Ik heb zijn boek inmiddels uit en vond het erg leuk om te lezen en inspirerend ook.

Met dit soort boeken kom ik de toch vaak moeizame eerste serie dagen van het niet-roken door. Ik vind het niet roken echt nog bikkelen hoor, maar met lekker lezen, hier ’n beetje schrijven, leuke dingen doen en morgen weer lekker hardlopen, soms gaan fietsen, beetje muziek luisteren van de “oude Haagse helden” and last but not least “zelfmotivatie voor echte mannen”, beetje gepikt van de echt stoere buurtjes uit mijn tijd in Rotterdam lukt het tot nu toe.

Ik neem hier een stukje over uit het boek “Ga toch fietsen” van hem . Fragmenten over het niet-roken die me aanspraken (als ik dit schrijf:  (…..), laat ik een stukje weg):

“Is dat niet saai dan, nooit meer roken?” “Ja, lange tijd wel. Ik heb altijd gedacht: autorijden zonder sigaret of sigaar is niets aan. Of koffiedrinken zonder sigaret. En ja, geen sigaret na de seks is natuurlijk helemaal ondenkbaar voor een roker. Althans, dat was het voor mij. Nadat ik die beslissing had genomen (van het niet roken), heb ik vaak gedacht dat er een stukje van mezelf verloren was gegaan. Maar dat is niet zo. (………) “Mijn moeder heeft vroeger ook gerookt. Vijf sigaretten per dag. Niet veel, maar ze moest ze wel hebben, zei ze dan. Ze stopte omdat ze niet wilde dat wij gingen roken. Toen ik een jaar of 10 terug een poging deed om te stoppen, sprak ik met haar over het gemis van een sigaret. Dat had ik ook, zei ze dan. Dat ze helemaal geen zin had om koffie te drinken of in een bos te gaan wandelen als dat niet met een sigaret kon. (…..) Ze zei tegen me: dat gevoel gaat weg. Sterker nog, koffiedrinken en wandelen in het bos worden veel lekkerder zonder sigaret. Eigenlijk haalt een sigaret plezier naar beneden. Nicotine neutraliseert namelijk emoties (….) Als je je even heel gelukkig voelt, euforisch, en je neemt een sigaret, dan zwakt dat de emotie af tot een neutraal niveau. Voel je je waardeloos, dan verdwijnt het zwartste gevoel even als je rookt. Maar dat is maar even. Ik weet wel dat ik nu meer geniet van eten, drinken, buiten zijn, van seks,van mooie muziek, van een prachtige film (…..)”

(Tot zover het boek)

Ik vind het mooi zoals hij de gevolgen van het niet-roken hier beschrijft en ik ben er van overtuigd dat het klopt, ook al heeft het tijd nodig om het zo “echt en duurzaam ” te gaan ervaren, denk ik.

I am a Champion and the fucking Marines are the best!

I am a Champion!

I am a Champion!

Trained to be Unstoppable!

Trained to be the Best!

IAh…IAh…IOh…..

XXXX
Tot 30 juni a.s. in de Kelder!

Bijsluiter : Tabaksverslaving is een hersenziekte, de ernstigste verslaving die we kennen, met qua aantallen verreweg de grootste gevolgen en staat in het handboek van psychiatrie IV. Het is een aandoening die langdurige begeleiding vergt. Stoppen is makkelijk, gestopt blijven is het probleem.