Zo groen als het maar kan. Met dat idee heeft John Roelofs de nieuwe vestiging van Stomerij Roelofs aan het Eemplein ingericht. Het belangrijkste onderdeel is het nieuwe K4 systeem voor chemisch reinigen zonder milieubelastende stoffen. Maar hij heeft de winkel bijvoorbeeld ook van led-verlichting voorzien, en hij hergebruikt water waar mogelijk.

,,Ik heb echt mijn nek uitgestoken, en heb flink wat investeringen moeten doen,” zegt Roelofs. ,,Maar ik geloof dat de toekomst zit in milieubewust ondernemen. We kunnen niet door blijven gaan met vervuiling.” Roelofs zit al bijna 25 jaar in het stomerijvak. In 1988 begon hij aan het Euterpeplein, en in 2000 verhuisde hij met de zaak naar Soest, waar nu nog zijn vrouw en zijn dochter in de zaak staan. Het is een echt familiebedrijf. ,,Mijn vader heeft me ook nog geholpen bij het opbouwen van de zaak hier in Amersfoort,” vertelt Roelofs. In zijn stomerij in Soest is Roelofs een jaar geleden begonnen met een pilot met het Böwe K4 systeem, als eerste in Nederland. Zijn klanten vertelde hij niet dat hij op een ander systeem was overgestapt omdat hij niet wilde dat ze bevooroordeeld zouden zijn. ,,Als ze horen dat het milieuvriendelijk is, dan denken ze misschien automatisch dat het beter is. Maar ik wilde dat ze het echt eerlijk zouden zeggen als er verschil in het reinigingsresultaat was,” legt Roelofs uit. Zijn klanten merkten het echter niet op, waarop Roelofs besloot door te gaan, en zijn klanten het verschil te gaan uitleggen. ,,Er zit namelijk wel iets verschil in, het geeft een zachter reinigingsresultaat. Maar verder is de reiniging gelijkwaardig aan de traditionele, maar milieuonvriendelijke, reiniging met perchloor.”

De nieuwe milieuvriendelijke mogelijkheden hebben Roelofs weer extra energie gegeven om met zijn vak door te gaan. Vandaar ook dat hij een nieuwe winkel heeft geopend. Met veel open ruimte, zodat klanten kunnen zien wat er allemaal gebeurt, én een groen uithangbord. Het Eemplein leek hem een prima plaats om een nieuwe zaak te beginnen: ,,Het is een verbindingsplein tussen wijken, er is een goede parkeergarage, en grote winkels die veel publiek trekken. Ik merk aan de reacties van mijn eerste klanten hier dat er behoefte is aan een stomerij in dit deel van Amersfoort.” Tijdens de openingsmaand november krijgen klanten een riante korting op de reiniging van kleding, gordijnen, dekbedden en dekens.
Stomerij Roelofs   Eemplein 16c3812 EA Amersfoort