KnipselGluren bij de buren, het wordt een jaarlijks fenomeen. Steeds meer mensen stellen hun huis open.Niet om alles te inspecteren, of te zien hoe ze wonen. Nee om gewoon in hun huis een band, orkest, zanger of zangeres, dan wel een rockband te laten musiceren. En dat deden in het Soesterkwartier een hele hoop mensen. 12 adressen hadden zich opgegeven om de hele zondagmiddag hun huis open te zetten voor de muziek liefhebbers. Voor elke wat wils. En wat natuurlijk erg aanspreekt de gastvrijheid waarmee bezoekers worden onthaald. Overal koffie of thee met wat er bij.

Onderstaand een overzicht van een aantal deelnemers. De omschreven optredens zijn uiteraard een moment opname van een korte tijd. Over de hele middag treden de muzikanten diverse keren op.

POSTCARDS FROM MARS

Singer-songwriter pur sang met zoete en serieuze nummers speciaal voor jou als mens.

GlB (5)Een jonge man met een gitaar. Zoals zo velen maar dan anders. Bart vertelde in het kort dat hij was afgestudeerd aan de Hoge School der Kunsten in Utrecht. Net was getrouwd en zijn huwelijkreis had plaats gevonden in Amerika. Muziek schreef hij zelf. Daar zijn oma ernstig ziek was, had hij een stuk gecomponeerd voor gitaar. Ingetogen speelde hij daarna dit muziekstuk. Zijn inspiratie in de woestijn tijdens zijn huwelijkreis, bracht een prachtig gitaar spel met eigen tekst. Het lied had nog geen naam, maar dat kwam nog wel. Een 20 tal bezoekers luisteren ademloos naar Bart, die als artiest door het leven gaat met de naam Postcard From Mars. Beukstraat 5 bedankt.

GlB (23)THE AME

Keihard uit de Keistad! Zo rolt deze Amersfoortse garagerock band The Ame. Aldus de aankondiging op het adres Matthias Withoosstraat 6.  Peter/ Tim en Robin, het trio wad optrad als Hardrock band. Eigentijds met zelf geschreven nummers . Een 10 tal bezoekers konden de ritmisch ingestelde rock wel waarderen. En zoals ze zelf omschreven, het is garagerock. Speelt lekker weg. De huiskamer was voor de gelegenheid deels leeggehaald, cq al het meubilair verschoven om plaats te maken voor deze band.

GlB (40)RAVEL

Een jong trio met zang, piano, soul en pop. Bekende (én onbekende) nummers krijgen een eigen draai.

Schiestraat 12. Dat was een bekend adres. In eerste instantie werd aan de hand van de omschrijving er vanuit gegaan dat de Bolero van Ravel op het programma stond. Dit bleek niet het geval. Een jeugdig trio stond klaar voor een bijzondere uitvoering. Op keyboard Michael en twee zangeressen. t.w. Simone en Charla. Kort voor aanvang van hun optreden vertelden zei, dat ze elkaar al vanaf de middelbare school kenden en ook in die hoedanigheid samen muziek maakten. Beide dames, uitgerust met fluweel zachte stemmen, brachten diverse bekende nummers ten gehore. Maar om de variëteit in hun zangkunst te laten horen, werden een paar nummer op eigenwijze gepresenteerd. Dit gaf toch wel verrassende muziek. Zowel individueel als meerstemmig was het een genoegen hier naar te luisteren, uiteraard onder begeleiding van Michael. Een eigen geschreven duet van Charla en Michael bracht bij menig bezoeker kippenvel en emotie. Daar het vlak voor de Kerst is, kon een Mary Chrismas niet ontbreken. Maar dan wel gezongen in hun eigen stijl.

GlB (62)EDDY, STEVE & EDITH – “HET VERDWENEN RAAM”

Hoe kun je in hemelsnaam een raam kwijtraken en waar vind je het weer ? Kom luisteren naar het aangrijpende verhaal van de oude man die zijn raam kwijtraakt en op reis gaat om het weer terug te vinden.

Aldus de vooraankondiging van het Wijkmuseum.

Dit is toch net iets anders dan gluren bij de buren, dit is gluren bij het Soesterkwartiermuseum, St Bonifatiusstraat 61.

Er is deze maanden een echt podium, het museum staat in het teken van ‘Soesterkwartier got’s Talent’. Dus gluren bij  de buren sluit fantastisch aan bij het thema!

Steve op gitaar, Eddy met trom en Edith vertelt over de man die zijn bijzondere raam, dat ene raam met de zes ruitjes uit zijn jeugd kwijt is geraakt. Hoe kun je in hemelsnaam een raam kwijtraken en waar vind je het weer? Een aangrijpend verhaal van de oude man die zijn raam kwijtraakt en op reis gaat om het weer terug te vinden. De vertelling wordt prachtig afgewisseld met zang.

GlB (65)THE CENTRAL LINE

The Central Line uit Amersfoort neemt je met haar bruisende americana mee naar stille landwegen en verlaten dorpjes. Hun meerstemmige samenzang, gitaarspel en strakke ritmesectie zorgen voor een mooi rond geluid. De liedjes zijn als het ware kleine verhalen, die worden gedragen door de karakters van de bandleden en de gebeurtenissen die hun levens kleuren. In elk liedje zit wel iets speciaals, waardoor de muziek zich toch telkens onderscheidt en blijft boeien. Voor het eerst zonder drummer, spannend, maar geweldig gespeeld. Soesterweg 452 B. (hier kun je ze horen! https://soundcloud.com/the-central-lin)

P1030489 verkleind (2)SWEET STUFF

Deels minder bekende bekende nummers en eigen werk. Van funky tot folk.Optreden van Sweet Stuff in de Dommelstraat, een vrolijk en stralend repertoire  van deels minder bekende nummers en eigen werk van funky tot folk.

Van gitaar tot ukelele, een scala aan nummers dat op een  vrolijke wijze naar voren word gebracht.Willemijn en Raoul. Enkele nummers die zij speelden zijn Moving. Walking, Telescoope en Sweet.Het bleef er een beetje stil. Volgens de bewoner omdat er op meerdere plaatsen tegelijkertijd optredens waren.

IMG_0185Victory boogie woogie

LeadZangeres Karlijn was ziek, maar de andere vijf bandleden weerden zich kranig. Zes covernummers zijn met verve op de derde verdieping van de puntenburgerlaan nieuwbouwflat ten gehore gebracht. Waarom victory boogie woogie? Gewoon, ze spelen graag dansbare muziek en je mocht lekker schudden met de billen… En het Mondriaan schilderij was er natuurlijk ook, niet het origineel maar wel mooie vervalsingen.. Mondriaan is ook de naam van de Bokkenduinse padvinderijgroep waar deze bandleden banden mee hebben…

 

 

IMG_0195True colors  Duo Madelon Ravenhorst en Hans Bormann ontving ons met zang en gitaar op de Soesterweg 188. Zangeres Madelon zei zenuwachtig te zijn, maar het ging geweldig. Heerlijk zo’n human jukebox!  Kiezen uit 39 uptempo songs, ballads, liedjes met een wisselend tempo,en meezingers. Sitting on the dock of the bay van Otis Redding bracht het publiek in het goede humeur om het refrein mee te hummen… Niet naar de buren gluren, gewoon meezingen was daarna het devies bij Avond van Boudewijn de Groot. Die krijgt weer veel stemmen bij de top 2000, het refrein kende iedereen. Lekker genieten van een warme jazzy stem en goede begeleiding…

 

XPANDER

Een krachtig en compact optreden waarbij je deze 4 heren je op reis nemen naar een absurdistische en moeilijk invoelbare huiskamershow.Amstelstraat 34 Het bleek voor onze verslaggeefster gezien de grote belangstelling niet mogelijk binnen te komen. Maar dat is dan ook weer aardig voor die organisatie dat er zoveel belangstelling is.

PC140116KARIN, KEES & JEROEN.

Puntenburg  44 . Kees en Jeroen op gitaar, zingen vrolijke en gevoelige luisterliedjes, begeleid door Karin op accordeon. Op het adres gekomen was de hele boel ingericht voor “Gluren bij de Buren 2014” . En het was een volle bak! Zoals  inmiddels het hier een gewoonte is om mee te doen met Gluren. Ook dit keer waren de liedjes variërend van droevig (met en zonder kwinkslag) tot ondeugend. Gezellig was het! het bleef een komen en gaan van mensen.

PC140125DRUNK SODA

Beleefde vorig jaar op GBDB hun debuut.. Inmiddels zijn ze vele optredens verder en heeft deze rockband en heuse EP en videoclip!l had de zangeres een t-shirt aan met “Tired” dat bleek zeker niet uit de songs die ze ten gehore brachten. Eigen nummers brachten ze professioneel ten gehore. Drunk Soda rockte ook vandaag de pan uit! Het huis was te klein, dus was het soms echt Gluren bij de Buren!

Verslag redactieleden

Fotoreportage, klik hier.

Diapresentatie klik hier.

Kort filmpje  Boogy Woogy

 Met dank aan de diverse redactieleden