Het was geweldig gezellig, de Eigenwijks Soesterkwartier avond. BuurtBudget en Buurtbestuur (InDeBuurt033) hebben voor dit evenement de handen in een geslagen. Was er normaal een Wijktafel in de Emmius-Kerk waar vooral het buurtbestuur aan het woord was is er dit jaar voor gekozen om vooral de bewoners en initiatiefnemers van onze mooie wijk aan het woord te laten. Initiatieven als de Zomerhuttenbouw en de buurttuin hebben van deze gelegenheid gebruik gemaakt om zo te laten zien welke mooie dingen door bewoners van een klein deel van onze wijk voor elkaar hebben gekregen. Dat deden ze vooral om ook andere te motiveren en aan te zetten om hun idee te verwezenlijken.

Om een inzicht te krijgen welke ideeën er spelen heeft het Buurtbestuur een eigen aandrager laten ontwerpen en maken. Deze ideeën-aandrager werd vanavond geïntroduceerd, met de naam iBox.

“Het komend jaar zullen we deze box op verschillende plekken in de wijk tegen komen. Dus heb je een idee en wil je er iets mee doen, wil je polsen of er meer mensen zijn met het zelfde idee. Maak dan gebruik van de bak”, aldus een van de Buurtbestuur-leden. Een ander vult aan:”Eigenlijk is het een drager dat poppetje, je draagt niet alleen aan. We zijn ook blij met je idee en willen helpen dragen, helpen draagvlak te creëren, helpen het uit te voeren” Hoe en wanneer de iBox bij jouw in de buurt staat hopen we snel van het Buurtbestuur te horen.

De zaal was ingericht met een mix van verschillende groepen. Zo waren er naast de vrijwillige en professionele verzorgers, opleiders  ook Sociale ondernemers en actiegroepen te vinden.
Natuurlijk kon “Busje Komt Zo” niet missen, het uitstel van een jaar is de aanleiding om nu al te beginnen met het mobiliseren van onze wijkbewoners. Wie wil het op zijn geweten hebben dat over een jaar de bus alsnog in het weekend en avond wordt afgeschaft.
De werkgroep “Groengordel” was met plattegrond en al aanwezig. Bewoners uit de wijk mochten hier hun idee over de groengordel achterlaten.
Niet veel verder stond de kinderwijkraad. Een doorlopende presentatie van de activiteiten die zij hebben gedaan. Het was niet alleen terug kijken, de nieuwe raad is ook al in de maak. De “Hondenpoep rap” (klik hier) trok nog steeds aandacht, welk thema het komend jaar door de nieuwe kinderwijkraad wordt opgepakt hopen we binnenkort te horen.
Ook Duurzaamheid blijft de aandacht vragen van de wijk. Duurzaam Soesterkwartier stond daarom ook met een groep klaar om iedereen te vertellen waarom duurzaamheid belangrijk is.

Tijdens de gang langs de kramen werden we begeleid door gezellig muziek. Bernard mede buurtbestuurder ook wel bekend als DJ. Bugs B. draaide zijn plaatjes. Zijn mobiele draaitafel was snel opgezet, het verbaasde menigeen hoeveel spullen er uit dat kleine kastje plopte.
Vanuit de DJ-standplaats kijk je tegen een van de minder bekende sociale ondernemers uit de wijk. Het Kwartierbier, deze ondernemers maken bier van vooral lokale producten. Vaak wordt er binnen de eigen kring oproepen gedaan voor het aanleveren van spullen. Denk daarbij aan druiven, pompoenen en andere fruitige smaken. Het was lekker om daar langs te gaan, het kwartierbier was smaakvol. Alles over Kwartierbier vind je hier.
Achter in de zaal stond de bekende Nissan Leave van Buurauto. Deze auto stond klaar om het gesprek over deze deelauto aan te gaan. Inmiddels rijden er 5 in de wijk. Deze 100% elektrische auto’s zijn inmiddels niet meer weg te denken. Wil jij gebruik maken van deze deelauto? Klik dan hier.

Het rondje eindigde bij de opleiders en verzorgers van de wijk. Zo was het het repaircafe, daar worden dan niet de personen verzorgd maar wel de spullen die jij hebt. Het repaircafe is tegenwoordig te vinden bij “Bij Bosshardt”. Deze laatste stond met de soepkar vlak bij de uitgang. De aanwezigen werd hier een lekker kopje aangeboden.
De opvallende poster van “Zij,hij” stond prominent in het gangpad, “Zij,hij” is het thema van ons wijkmuseum.
De initiatieven van voor en achter in de wijk stonden strak naast elkaar, zo staat Lyvore ook in de buurt.
De meest opvallende aanwezige was de Evangelische Hogeschool. Doordat ze een aanvraag hebben gedaan voor het opknappen en verbinden van hun tuin met de bewoners van De Puntenburg.

 

Klik hier voor de fotorapportage van Karel en Jan-Herman.