Onder het motto, “energie besparen doe je nu” had de werkgroep “mijn Cv is oke” van Duurzaam Soesterkwartier, vanavond 26 januari 2017 een energie vullende avond. En dat er meerdere vormen zijn om je  “eigen”huis te isoleren, of te besparen op je energierekening, bleek wel gaande deze “duurzame”sessie.

De nieuwe Sleutel was voor de gelegenheid “energie “neutraal gemaakt, de koffie en thee stonden klaar en de zaal vulde zicht met zo,n 70 belangstellende, uit binnen en buitenland, althans van buiten het Soesterkwartier. een gedeelte van deze belangstellende waren de aanbieders van “energie zuinige”producten, maar de meerderheid waren toch bewoners.

Jan Wink ( van de werkgroep Cv ketels enz.)  heette een ieder welkom en nam kort de agenda van de avond door. Een originele wekker ( opwindbaar)  gaf gedurende de rest van de avond, de spreektijd aan van de presentators en presentatrice’s . Het zogenaamde 10 minuten gesprek. Nu was het een oude wekker, dus af en toe liep de tijd wat door. Annie Tiekstra, de presentatrice  van deze avond inventariseerde eerst hoeveel mensen er uit het Soesterkwartier kwamen, daarna uit Hoogland/ Vathorst/ Nijkerk en Nieuwland . Vele mensen gingen staan bij het horen van hun woonplaats. Nieuwland (Buurtbestuur) kwam op de valreep nog net op tijd binnen om aan de inventarisatie deel te nemen.

Hierna werd het tijd om in een rap tempo de diverse mogelijkheden de revue  te laten passeren.

Subsidie regelingen voor de diverse mogelijkheden ( Yvonne Feuerhahn/ Jan Wink).

Een keur van mogelijkheden werd gepresenteerd. Waarbij duidelijk werd,dat de overheid wel regels heeft gesteld, voor wat betreft de hoeveelheid “werk”die wordt uitgevoerd en door wie. Dit hield dan wel in dat er vervolg subsidie’s konden worden verstrekt voor “neven”taken. Enige voorbeelden staan in de afbeeldingen.

Het is wel zaak snel aanvragen in te dienen, daar het totaal bedrag van 36 miljoen subsidie in rap tempo aan het slinken is.

Kierdichting/ geïsoleerde voordeur Wim Bomhof (Rijnstraat)

Een zeer gedreven betoog, om je ramen en deuren te voorzien van rubberen strips en afdichting. De brievenbus naar buiten. Een toonbaar profiel was aanwezig ( ook de “aanbieder”) en zoals Wim vertelde scheelde het hem een berg koude. Het bleef wel zaak om te zorgen voor ventilatie. De aanwezige kraam met voorbeelden van het materiaal, kreeg in de pauze veel belangstelling.

Hr++/ triple glas Yvonne Feuerhahn (Roerstraat)

Yvonne, gewend aan het presenteren van deze materie, had net als de andere foto,s van haar huis en waar zij metingen had verricht, waar eerst “normaal”glas zat, daarna dubbel glas en uiteindelijk triple glas. Met de afbeeldingen toonde zij de werk ruimte aan die in de sponning gebruikt werd. Het temperatuur verschil tussen normaal glas en triple glas, bleek maar liefst 10 graden winst te zijn. Ook hier werd het belang van ventilatie omschreven, hetgeen bij haar gewoon gebeurde door een raam open te zetten.

Vloerverwarming en isolatie ( Fedde)

De van niets aan verbeelding overlatende foto,s, van een opengebroken vloer, het isoleren van de nieuwe onderlaag, steunbalken, vloerdelen en uiteindelijk de zwaluwstaart platen met daarin de flexibele buizen voor de vloerverwarming. Het klonk oprecht als een simpele klus. Wel het leggen van de leidingen was inderdaad, gezien de profielplaten een simpele klus. Na twee dagen lag de nieuwe vloer er weer in, maar nu verwarmd. En zoals Fedde opmerkte.” sloffen en pantoffels staan in de kast, we lopen op sokken”. Voor de rest was er nog maar een radiator in functie gebleven, (voor de zekerheid).

Warmtepomp Ruurd Elsmann (Lingestraat)

Een uiterst nuttige uitleg over een warmtepomp die water gebruikt, of een die lucht op zuigt. De laste versie had Ruurd laten installeren in november vorig jaar. Een ventilator zuigt van buiten lucht aan, perst dat onder verhoogde druk de warmtewisselaar in, waardoor deze lucht “warmer”wordt. Inmiddels gebruiken ze bij hem geen CV meer. Als bij verwarming was in de woonkamer een houtkachel geplaatst ( met subsidie) die op samengeperste houtkorrels brandde.Te gebruiken als het echt koud was. De aanwezige “aanbieder”legde het verschil uit tussen de water- en luchtpomp. Zelfs als het buiten 10 graden vriest, wordt er nog warmte uit de ingezogen lucht gewonnen. Om aan warm water uit de grond te komen, moest er wel een putje van 200 meter diep geslagen worden.

CV-optimalisatie Jan Wink (Amstelstraat)

Het project loopt al meer dan een jaar. Laat je CV ketel optimaliseren. En zoals hij meldde, constateerde de “vakman”bij hem, dat de in- en uitlaat,waren omgedraaid, zodat de waterstroom een hele andere weg volgde en de ketel harder moest werken. Nu de alles was afgesteld, gebruikt hij nog maar een “ketel”temperatuur van 65 graden. De aanwezig “vakman”verklaarde dat het aantreffen van verkeerd aangesloten leidingen, 3 x per week wordt aangetroffen. Het inregelen van een CV ketel is dus wel een “vakkennis”klusje.

Zonneboiler Wim Schoonheym (Amstelstraat)

Een oud beestje, was het, doelend op het horizontaal geplaatste vat op zolder. De zonneboiler, met op het dak een paar panelen en op zolder de boiler voor warm water. Tijdens een controle bleek dat de sensor op het dak, al geruime tijd stuk. Nu na herstel wordt er weer warm water getapt, wat door de zon wordt verwarmd.

Tussen al deze energieke bedrijvigheid, was er ook nog een kwartiertje pauze. Maar ook weer niet, daar de meeste aanwezigen de diverse kraampjes af gingen en al de gerezen vragen stelden. Fokke die de pauze zou aankondigen, begon gelijk al met een betoog over Duurzaam Soesterkwartier.

Een bijzondere informatieve avond. Misschien dat bij een volgende sessie ook wat voorbeelden van “kosten/baten kunnen worden getoond. Immers, het is wel aardig als je energie neutraal bent geworden, maar tegen welke prijs en wanneer is het rendabel ( los van de milieu aspecten).

Verslag en foto,s Karel van Rooy.

Dia presentatie klik hier.