Ecuador is veel ontoegankelijker dan Nederland. Twee factoren spelen daarbij de belangrijkste rol.

De eerste is het Andes gebergte dat van Noord naar Zuid door het land loopt. Soms splitst dit gebergte zich in tweeën. Zo ligt Quito, de hoofdstad, op een hoogte van 2.800m tussen twee (nog hogere) bergruggen van de Andes. En de hoogste berg van het land telt bijna 6.300m.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Map van Ecuador (zie hier ook al een aantal vliegvelden) de hoofdstad Quito ligt ongeveer op een derde van boven. En de purper/blauwe kleur in het midden betekent: hooggebergte

Ten oosten van de Andes ligt de tropische jungle die overgaat in het Amazone-gebied. Dat is de tweede reden voor de ontoegankelijkheid. Het enorme Amazone-regenwoud beslaat vooral een groot deel van Brazilië. Maar het woud strekt zich ook uit naar andere landen, waaronder Ecuador.

Je krijgt een aardig idee van de ontoegankelijkheid als je leest dat wij in Nederland  (ik schreef al dat Nederland zes á zeven maal kleiner is dan Ecuador) 20 maal meer kilometers geplaveide weg hebben dan Ecuador. Om dat enigszins te compenseren heeft Ecuador meer dan 350 ‘vliegvelden’. Als je tenminste de simpele strips om vliegtuigjes te laten landen en opstijgen meetelt.

Soesterkwartiercorrespondent Peet van Breugel