Afgelopen zondag 2 juli was in Vlindertuin Papillon aan de Dollardstraat het eerste vlindertuinconcert van dit jaar te beluisteren. Zo’n 90 bezoekers hoorden in een zonnige en winderige vlindertuin het Jan Steenensemble (strijkwartet met fluit) en het Kwartet Amersfoortse Klarinettisten.

Het Jan Steenensemble (Alexander Bleijs – fluit, Adriaan Bedner – viool, Karina Goei – viool, Vybeke Pieters – Altviool, Nico de Neeling – Cello) speelde Thema en variaties voor fluit en strijkkwartet opus 80 van de Amerikaanse componiste Amy Beach. Het strijkkwartet met fluit bestaat uit verschillende variaties op melodieën van Indianen. Het past in de traditie van eind negentiende en begin twintigste eeuw waarin componisten melodieën van lokale bevolking in Europa en Amerika in composities gebruikten. Eerste violist Adriaan Bedner lichtte het werk toe door enkele passages te laten horen en te vertellen wat de bedoeling van de componiste was.

Ondanks de beperkingen door enkele windvlagen (gelukkig waren er genoeg wasknijpers aanwezig) wist het Jan Steenensemble het werk van Amy Beach overtuigend en sfeervol over te brengen op het publiek. Een groot applaus was hun beloning voor het mooie optreden.

Het Kwartet Amersfoortse Klarinettisten (Bart Hereijgers – Besklarinet, Geert Weijkamp, Besklarinet, Leonie van Grootel – Es-, Bes- en Altklarinet en Joost Volkers – Basklarinet) Vervolgede het concert met een compositie van de Hongaar Ferenc Farkas. In de Hongaarse scenes beschrijft Farkas verschillende gebeurtenissen uit het alledaagse leven in Hongarije: van een drinklied tot begrafenisklokken, van het lied van de herder tot een bruiloftslied. Ook nu worden nog nieuwe volksmelodieén gemaakt, maar tegenwoordig gebeurt dat niet meer bij het kampvuur maar bijvoorbeeld in de vorm van filmmuziek. Gabriëllas Song van de Zweedse componist Stefan Nilsson is zo’n melodie. Het klarinetkwartet zette dit stuk op een sfeervolle wijze neer. Na dit ingetogen stuk gingen de remmen los bij het viertal. Eerst in de Klezmer Tryptich van de Amerikaan Mike Curtis en daarna in Czardas van de Italiaan Vittorio Monti. In beide stukken lieten de klarinettisten hun virtuositeit horen en na Czardas volgde een welverdiend en daverend applaus.

Op het volgende vlindertuinconcert op 17 september aanstaande wordt er weer uit een heel ander vaatje getapt: dan staan het Neptunusensemble van de stichting Huismuziek en het Historisch Orkest van Muziekgezelschap CODA op het programma. De vlindertuinconcerten worden mogelijk gemaakt met het Wijkbudget Soesterkwartier en zijn gratis toegankelijk.

 

Fotoreportage: klik hier.