Documentaireserie over Bloemenbuurt op tv

VIDEODe Bloemenbuurt in het Amersfoortse Soesterkwartier is vanaf 15 oktober drie weken lang het onderwerp van de dagelijkse documentaireserie Typisch Bloemenbuurt op NPO2.

‘De Bloemenbuurt in Amersfoort telt een klein aantal straten en is een op zichzelf staande wereld, met eigen, vaak ongeschreven regels en wetten’, schrijft de EO in een persbericht. ‘De kleine arbeiderswoningen in deze wijk werden rond 1900 gebouwd voor werknemers van de Nederlandse Spoorwegen, maar een dikke eeuw later leven de Bloemenbuurters van nu er nog net zo dicht op elkaar als toen. De bewoners zijn recht voor z’n raap: ja is ja, nee is nee. Aan grijstinten en nuances doen ze hier niet.’

In de 12-delige serie maakt de kijker kennis met de inwoners van de volksbuurt. In de eerste aflevering ontmoeten we Mike, de buurtbeheerder. Hij loopt zijn ronde door de buurt, waar ze vooral gek worden van de hondenpoep op de stoep en de geluidsoverlast. De buurvrouwen Gerda en Louana komen bij van een avondje stappen. Daar, onder de partytent in de voortuin, brengen ze een groot deel van de dag door.

Lees meer

Kabouterdokter

Kabouterdokter Alex speelt ook een rol in de serie.

Kabouterdokter Alex speelt ook een rol in de serie. © AD

Huib is een rasechte Bloemenbuurter. Zijn vrouw runt een Thais massagesalon en Huib doet thuis de was. Oud-motorclublid Alexander neemt ons mee naar zijn moeder voor het avondeten. En kabouterdokter Alex heeft het nog steeds moeilijk met het overlijden van zijn vrouw Saar.

Het intro van de serie wordt gezongen door de Amersfoortse volkszanger Johan van Waas, ,,Ik stond in juni te zingen in de Havana Bar waar de filmploeg met opnames bezig was”, vertelde hij eerder tegen het AD. ,,Ze vonden mijn optreden zo leuk dat ze mij vroegen een nummer over de bloemenbuurt te schrijven dat ze als intro voor de serie kunnen gebruiken.”

Typisch Bloemenbuurt is een onderdeel van de Typisch-reeks, waar EO en BNNVARA afwisselend invulling aan geven. Later dit najaar gaat de EO nog naar het Arnhemse Klarendal.

Typisch Bloemenbuurt is drie weken lang van maandag tot en met donderdag te zien om 19.15 uur op NPO 2. Bekijk de trailer van de EO:

De video is afzonderlijk op facebook geplaatst

Red Karel van Rooy

Dank aan het Algemeen Dagblad.