2022 is uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Eikelmuis’. “Het hele jaar wordt er extra aandacht gevraagd voor het meest bedreigde knaagdier van Nederland”, vertelt educator Carlijn Speksnijder. “Bijna iedereen kent de reuzenpanda uit China, maar niet de eikelmuis. Terwijl de panda veel minder bedreigd is.”

“Zestig jaar geleden leefden er nog zo’n 2000 eikelmuizen in Nederland, nu nog maar zo’n 150. De eikelmuis staat zelfs op de ‘Rode Lijst Zoogdieren’, een publicatie van de rijksoverheid waarin wordt gesignaleerd hoe het gaat met planten en dieren, als ‘ernstig bedreigd’. Daar moet verandering in komen en daar kan iedereen bij helpen”, legt Carlijn uit. ”Er is nog te weinig kennis over de ideale leefomstandigheden van de eikelmuis en daarom wordt er gestart met een onderzoek naar hun voedsel, slaapplekken en favoriete bomen of struiken die de dieren graag gebruiken. Met de opgedane kennis wordt hun leefgebied beter ingericht, zodat de populatie eikelmuizen weer kan groeien. Daarom vragen wij samen met de Zoogdiervereniging en collegaparken Gaia ZOO en Artis extra aandacht voor de eikelmuis, want om het dier goed te helpen, hebben wij de hulp van iedereen hard nodig.”

“De eikelmuis is een bijzonder knaagdier met een sierlijke pluimstaart en een zwart masker rondom hun ogen. Anders dan de naam doet vermoeden, is de soort geen muis en eet het dier geen eikels. Logisch dat de eikelmuis niet heel bekend is: de diersoort is zeldzaam en leeft ’s nachts diep verscholen in de bosjes.” Carlijn: “Dit jaar worden er daarom allerlei publieksactiviteiten georganiseerd om het dier betere bescherming te geven. Zo vindt er tweemaandelijks een ‘eikelmuis-webinar’ plaats op het YouTube-kanaal van de Zoogdiervereniging. In de voorjaarsvakantie kunnen, als de maatregelen het toelaten, bezoekers interactieve lezingen volgen in DierenPark Amersfoort over de eikelmuis.” Carlijn: “Ook kunnen bezoekers hun plasticflessen in het park doneren, waarna het statiegeld wordt gebruikt voor onderzoek naar de eikelmuis.”