AngaraNa lang wachten is het eindelijk raak; tijgerin Angara van DierenPark Amersfoort is hoogstwaarschijnlijk drachtig. Aangezien de Siberische tijgerin lange tijd niet bevrucht raakte, komt de zwangerschap als een blijde verrassing voor de verzorgers.

Een half jaar geleden is tijgerin Angara gestopt met de pil en nu is haar cyclus twee keer uitgebleven. ‘’Dit is voor ons een veelbelovend teken dat wij binnenkort welpjes kunnen verwelkomen’’, vertelt hoofddierverzorger Willem Verdonck. ‘’Het blijft wel spannend, want dit zal de eerste keer zijn dat Angara moeder wordt.’’

DierenPark Amersfoort moet door de plotselinge zwangerschap haast maken met de afronding van de bouw van de compleet nieuwe binnenverblijven voor zowel de Siberische als de witte tijgers. ‘’De zwangerschap liet even op zich wachten, maar nu verwachten wij opeens eind september al kleintjes. Dan moet de welpenkamer natuurlijk wel af zijn’’, legt de hoofddierverzorger uit. Door grote schommelingen in de cyclus van de tijgerin, kon de bevruchting pas op een later tijdstip naar alle waarschijnlijkheid worden vastgesteld. Siberische tijgers hebben een draagtijd van ruim honderd dagen.

Het DierenPark kan de Siberische tijgers niet zomaar laten voortplanten, want deze dieren nemen deel aan een Europees fokprogramma om de tijgerpopulatie binnen Europese dierentuinen op een gezonde manier in stand te houden. Tijgerin Angara heeft nog geen nakomelingen en haar welpen zullen dus voor een belangrijke nieuwe bloedlijn zorgen binnen de fokprogramma’s. Wanneer alles goed gaat, zijn de welpjes in oktober te bewonderen in DierenPark Amersfoort.