De VVD van premier en lijsttrekker Mark Rutte is net als 2 jaar geleden de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen. De VVD staat nadat bijna alle stemmen zijn geteld op 41 zetels en laat daarmee de PvdA van Diederik Samsom 2 zetels achter zich. De inhaalrace van Samsom tijdens de campagne strandt op 39 zetels.

 

 

Rutte boekt daarmee een enorme winst van 10 zetels en brengt de VVD op het hoogste niveau ooit, 3 zetels meer dan het oude record van Frits Bolkestein (38 zetels) in 1998.

Rutte eiste de overwinning donderdagochtend rond 3 uur op, nadat hij door Samsom telefonisch was gefeliciteerd. ‘Wij zullen het vertrouwen niet beschamen’, hield Rutte zijn aanhangers voor. Hij wilde nog niet ingaan op een bijna onvermijdelijke samenwerking met de PvdA. Rutte zei de uitslag eerst goed te willen analyseren.

Donderdagmiddag komen de fractievoorzitters van de in de Kamer gekozen partijen voor het eerst bij Kamervoorzitter Gerdi Verbeet bijeen om de procedure te bespreken nu de Kamer de koningin buitenspel heeft gezet in het formatieproces. Hoe dan ook krijgt Rutte het initiatief in de formatie.

Behalve de VVD profiteert ook de PvdA van de premiersrace, nadat Samsom de afgelopen weken SP-leider Emile Roemer had afgelost als uitdager van Rutte. Waar de PvdA 1 maand geleden nog op een dieptepunt van 15 zetels stond, is Samsom er in geslaagd om dat verlies van 15 zetels om te buigen in een winst van 9.

VVD en PvdA zijn met deze uitslag tot elkaar veroordeeld in een kabinet onder leiding van opnieuw Mark Rutte als premier. Samsom heeft altijd gezegd als fractievoorzitter in de Tweede Kamer te blijven als zijn partij niet de grootste is. Het lijkt voor de hand te liggen dat zowel CDA als D66 toetreedt tot een coalitie.

Waar VVD en PvdA de grote winnaars werden, zijn PVV, CDA en GroenLinks de grote verliezers. De PVV van Geert Wilders lijdt een onverwacht fors verlies van 9 zetels en komt terug met 15 in de Kamer. De SP stond deze zomer in de peilingen nog op 38, maar komt uiteindelijk uit op 15 zetels, hetzelfde als nu in de Kamer.

Het CDA werd bij de vorige verkiezingen gehalveerd en verliest nu 8 van de 21 zetels. De christendemocraten houden er 13 over, waar ze er in 2006 nog 41 zetels hadden. D66 stond maandenlang op forse winst in de peilingen, maar wordt ook het slachtoffer van de klassieke titanenstrijd tussen links en rechts. D66 houdt een winst over van 2 zetels en komt op 12.

GroenLinks-leider Jolande Sap lijdt het al verwachte, maar daarom niet minder dramatische verlies en houdt slechts 3 van de huidige 10 zetels over. De ChristenUnie blijft op 5 zetels. Nieuwkomer 50PLUS komt van niets ineens met 2 zetels in de Kamer. De SGP wint 1 zetel en komt op 3, de Partij voor de Dieren blijft op 2 zetels.

De opkomst blijft net onder de 74 procent. Dat is lager dan de 75,40 procent bij de verkiezingen van juni 2010.

Uitslag in een stembureau in Soesterkwartier: 1 PvdA 2 pvv 3 VVD 4 sp 5 d66 (volgens Jordi Baas)

Bron: Politiek Blog