De KroonSchitterend vond ik de bekendmaking door H.M.K. Beatrix, lekker eigenzinnig niet op haar verjaardag, maar exact 3 maanden voor de verjaardag van haar zoon. Ik doel natuurlijk op de bekendmaking van de troonswisseling. En haar zoon is al niet anders: Koning Willem Alexander, en niet zoals veel mensen veronderstelden Willem IV. Hij doet daarmee recht aan z’n vader, Prins Claus die meldde: wij noemen hem Alexander!  Ha, denk ik genietend en zie hun eigenzinnigheid als soort van rechtvaardiging voor de mijne.

Het eerste dat bij het horen van deze wisseling bij mij naar boven kwam was dat de bevolking van de plaatsen waar de Koningin dit jaar naar toe zou gaan op Koninginnedag wel enigszins teleurgesteld zou zijn. Het tweede was: oeps, allerlei drukkerijen van school en andere agenda’s krabben zichzelf achter de oren, 27 april Koningsdag, i.p.v. 30 april Koninginnedag. Ik hoop voor hen dat ze de agenda’s nog niet klaar hadden. Zo ja, niet weggooien het worden vast waardevolle verzamel objecten.

Al ben ik absoluut geen zakelijk ingesteld type, toch zie ik gelijk positieve mogelijkheden voor de economie. Alleen al alle prullaria (= oude term voor gadget’s) die hiervoor ontwikkeld zullen worden. Foto’s op mokken, de lepeltjes, munten, postzegels, maar ook vlaggen, posters en wat er aan nieuwe dingen bedacht en gemaakt gaan worden.

Ook zal de wisseling van de troon het toerisme bevorderen, en daarmee de economie een zetje in de goede richting geven. Winkels krijgen weer een kans, want de oranje sfeer pak je niet via het internet. We gaan weer gezellig met z’n allen een feestje maken dat we niet meer vergeten.

Mij lijkt het leuk om met ons allen een groot feest te organiseren in onze wijk, ongeacht of we vóór of tegen het Koningshuis zijn, gewoon omdat we er hoe dan ook beter van worden om iets samen te doen. En deze wisseling bied ons allemaal uitzicht op beter. Sociale economie is namelijk zeker zo belangrijk, als de zakelijke economie.

Een Amerikaans-feestje “going Dutch” dat betekend dat iedereen zelf iets te eten en te drinken mee-neemt. Natuurlijk hoop ik dan dat we dat kopen bij onze eigen “Soesterkwartierse- winkeliers”. Zodat we boodschappen lopend, of op de fiets kunnen blijven doen. En onze wijk geen dooie wijk wordt waar overdag hooguit honden op straat te vinden zijn.

Wie doet er mee, wie geeft zich op om dit te organiseren?

Ngie