Per 10 mei stopt de Bibliotheek Eemland met de muziekcollectie. Vanaf die datum kunnen er in alle bibliotheekvestigingen geen cd’s meer worden geleend. Het overgrote deel van de cd’s wordt te koop aangeboden.

Voor leden houdt dit in dat er tot en met 9 mei cd’s geleend kunnen worden. Cd’s kunnen tot 1 april nog gereserveerd worden om te lenen. Daarna is reserveren niet meer mogelijk.

Het teruglopen van de aantal uitleningen van cd’s heeft ervoor gezorgd dat de keuze is gemaakt om te stoppen met de muziekcollectie. Wat in de besluitvorming heeft meegewogen is dat muziekliefhebbers voldoende alternatieven hebben om muziek te luisteren in de vorm van bijvoorbeeld streamingsdiensten.

Alternatieven vanuit de Bibliotheek

Een mooi alternatief is Muziekweb. Via Muziekweb kunnen liefhebbers cd’s, muziekdvd’s en vinyl lenen. Deze worden vervolgens naar de lokale bibliotheekvestiging verzonden. Op dit moment kunnen geïnteresseerden kiezen uit 500.000 cd’s, 30.000 muziekdvd’s en 300.000 stuks vinyl.

Verkoop van de collectie

Alle cd’s, met uitzondering van cd’s van Eemlandse musici, worden op een nader te bepalen datum te koop aangeboden. De cd’s van Eemlandse muzikanten worden opgenomen in de Eemlandcollectie waar ook boeken van Eemlandse Schrijvers te vinden zijn.

Op dit moment is er nog een muziekcollectie te vinden in de Bibliotheek het Eemhuis en de Bibliotheek Leusden. Op de vestigingen in Baarn, Bunschoten, Vathorst en Hoogland was al geen collectie met cd’s meer.