Marjo Hoedemaker nam een bijzondere onderscheiding in ontvangst voor zijn betrokken rol binnen de EAZA. EAZA staat voor European Association of Zoos and Aquaria en is een Europees samenwerkingsverband tussen aangesloten dierentuinen. Tijdens de EAZA Annual Conference in Albufeira (Portugal) kwamen honderden dierentuinmedewerkers uit Europa bij elkaar, zoals: curatoren, hoofd-dierverzorgers, dierenartsen en educatoren. Marjo zet zich vanuit zijn expertise onder andere in voor bedreigde dieren in binnen- en buitenland en begeleidt andere Europese dierentuinen. Vanwege zijn jarenlange en onmisbare inzet werd aan Marjo de Lifetime Achievement Award uitgereikt. “Ik was verrast toen ik ineens mijn naam hoorde vallen op het grote podium”, vertelt de trotse Marjo Hoedemaker. “Ik had dit niet verwacht.”

Een aantal werknemers van DierenPark Amersfoort woonde het congres bij. Curator Bas Aalders was ook aanwezig en wist dat zijn collega de award in ontvangst ging nemen. In zijn toespraak gaf Bas aan dat het onmogelijk is om op te sommen wat Marjo heeft betekend voor de Nederlandse én Europese dierentuinen, maar ook bedankte hij Marjo persoonlijk voor zijn rol in DierenPark Amersfoort. Vanaf zijn 15de levensjaar is Marjo werkzaam in DierenPark Amersfoort. Hij was tot 2011 hoofd-dierverzorging en is nog steeds adviseur van het dierenpark. Al ruim voor zijn pensioen zette hij zich in voor Europese dierentuinen en soortbehoud van bedreigde diersoorten in het wild. Marjo is onder andere mentor van een dierentuinen in Ukraine, Macedonië en Georgië. Tijdens zijn 40-jarige jubileum kreeg hij een stichting: het Marjo Hoedemaker Elephant Foundation. “Ik doe veel in binnen- en buitenland. Ik houd van mijn werk en vind het prachtig om mijn kennis en ervaring te delen met andere dierentuinen”, vertelt Marjo. “Deze prijs is een erg mooie waardering voor het werk dat ik al ruim zestig jaar doe.”

DierenPark Amersfoort vormt samen met twaalf andere Nederlandse dierentuinen de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen. Gezamenlijk zijn de dierenparken lid van EAZA, European Association of Zoos and Aquaria. Dierenparken aangesloten bij EAZA zetten zich gezamenlijk in voor verhoogd dierenwelzijn en wisselen onderling dieren met elkaar uit om een gezonde populatie in stand te houden. Tijdens de EAZA Annual Conference spreken experts onder andere over projecten en onderzoeken waar EAZA zich over buigt en over de ontwikkelingen binnen de aangesloten dierentuinen. Tijdens het congres werden tal van onderwerpen besproken en werd er stilgestaan bij belangrijke personen die onmisbaar zijn voor de Europese organisatie. “Ik kreeg een introductie en hoorde een beschrijving die wel verdacht veel leek op mijn achtergrond. Pas toen ik mijn naam hoorde, viel het kwartje”, vertelt Marjo Hoedemaker gelukkig. “Totaal onvoorbereid liep ik het podium op om het beeld, een bronzen gorilla, in ontvangst te nemen.” Marjo Hoedemaker woont bijna zijn hele leven in DierenPark Amersfoort. “Dit beeld krijgt een mooi plekje in mijn woning.”