In de tuin van Birkhoven Park is het gezellig vertoeven. Maar het wordt nog gezelliger! Vorig jaar is het idee geboren om in navolging op de buurttuin van De Plataan ook de tuin van Birkhoven Park aan te pakken en er een mooie beleeftuin van te maken. Er is langzaam een start gemaakt met de groentetuin en cliënten hebben samen met leerlingen van het Hooghe Landt College en onze 033Groen tuinman Guido een insectenhotel gebouwd. Het was een gezellige bezigheid waar iedereen hard aan mee heeft gewerkt. Dit insectenhotel doet al dienst en is te bewonderen in onze boomgaard. Hier kun je ook gelijk de appel- en perenbomen bewonderen, die  alweer met zwaar belaste takken staan te pronken.

Dit jaar  zouden we tijdens NL-Doet, in samenwerking met Guido en aangemelde vrijwilligers, de groentetuin voor het nieuwe seizoen opstarten en  het gebied rondom de appelbomen, door middel van een strook met allerlei wilde bloemen, levendiger maken. Natuurlijk hoeven we niet te vertellen dat het Coronavirus roet in het eten heeft gegooid en lange tijd de tuin van Birkhoven Park afgesloten is geweest van de buitenwereld.

Half mei was het moment weer daar, dat we met de tuin aan de slag konden gaan. Dit keer in samenwerking met vrijwilligers aangeleverd door de Rotary Club Amersfoort. Zij hebben gezorgd dat de grondverbeteraar, die al sinds de week van NL-Doet klaar stond voor de groentetuin, in de grond gewerkt werd. Zij hebben ook gelijk de strook bij de appelbomen geschoffeld.  Nu was de groentetuin dan echt ‘groei’klaar.  De door de cliënten en leerlingen van het Hooghe Landt College, voor gezaaide plantjes hadden door de omstandigheden veel te lang binnen moeten staan en waren hierdoor erg iel geworden. In overleg met de tuinman werd er opnieuw gezaaid, maar  nu direct in de grond. Omdat de activiteiten nog steeds op een heel laag pitje stonden en de afstand gewaarborgd moet blijven, heeft één van onze vrijwilligers de eerste zaden in de grond gedrukt.

De groentetuin was officieel geopend!

Onze vrijwilligers hebben door regelmatig te sproeien ervoor gezorgd  dat, ondanks en dankzij de mooie en warme voorzomer, de zaden konden ontkiemen en groeien. Dit werd al snel over genomen door moedernatuur en er viel regelmatig een broodnodige regenbui. Dus,… ook het onkruid kreeg weer de vrije hand. Die regen was wel heel erg fijn voor ons, omdat we erg afhankelijk zijn van die helpende handen van vrijwilligers. Zij sproeien (erg belangrijk), schoffelen en zorgen ervoor dat de tuin er netjes bij ligt. En onze tuinvrijwilligers zijn dan ook regelmatig in de groententuin te vinden.

Al deze goede zorgen hebben er voor gezorgd dat we inmiddels de eerste vruchten kunnen plukken en er op de woningen ook met groenten uit eigen tuin gekookt kan worden. Gisteren liep er nog vol trots een cliënt met een mooie courgette voor het avondeten terug naar haar woning, geassisteerd door een wandelvrijwilliger.

De strook bij de appelbomen is inmiddels geadopteerd door de Rotary Club. Zij hebben voor mooie, door insecten- en vlinderlievende, planten gezorgd en hebben met een aantal vrijwilligers vanuit de club deze geplant. Zij werden tijdens deze activiteit, op afstand, toegejuigt door de cliënten, die vanachter het raam, of op afstand in de tuin alle bedrijvigheid in de gaten hielden. Het was een gezellige en mooie avond. Zij houden voor ons deze strook ook netjes bij. Ook hier zien we weer dat, door het wisselende weer van regen en zonneschijn, de planten goed aanslaan. Daar zijn wij ontzettend blij mee.

Onze eigen vrijwilligers zijn druk in de weer met het water geven, wanneer nodig, van deze bloemenstrook bij de appelbomen en de groentetuin, maar ook met het onkruid wieden en het verzorgen van de planten in de groentetuin.

En nu het er zo gezellig uit ziet, komen steeds meer cliënten tijdens hun wandelingetje met familie, vrienden of vrijwilliger de tuin bewonderen. Er wordt gepraat over koken en lekker eten en er kan een courgette mee genomen worden voor het avondeten.

En wil men even in de tuin ‘rommelen’ en/ of de vrijwilligers helpen? Kan dat natuurlijk ook. Zij het op gepaste afstand.

Wij hebben nog veel meer plannen voor onze tuin en langzaam aan gaan we dit stapje voor stapje realiseren.

Zin om te komen helpen? Neem dan even contact op met onze Coördinator Vrijwilligerswerk 06 23901400

En, … mocht je een hand grasmaaier hebben staan die stof vergaard? denk aan ons :)