interview kubusWoensdag 26 juni sloot basisschool De Kubus op feestelijke wijze het schooljaar af. Op de locatie aan de Spaarnestraat verzamelden zich rond zessen steeds meer mensen. Veel ouders, grootouders en natuurlijk heel veel kinderen.

De juffen, meesters en andere medewerkers van De Kubus zetten zich in als speaker, hielpen op één van de stands, of bij een andere activiteit. Buiten was er een zeepkistenrace. Je kon buiten ook wat te eten en te drinken krijgen. En op het schoolplein kon je verder tweedehands boeken, of zelfgemaakte ansichtkaarten kopen, koorddansen en nog beduidend meer. Op het podium binnen speelde eerst het schoolorkest en wat later showden daar de oudere leerlingen hun danskunsten. De ouders die ik sprak waren zeer te spreken over De Kubus. Aan het enthousiasme en het genieten van de leerlingen te oordelen geldt dat ook voor hen. De Kubus is dan ook een actieve school die “…het stimuleren van de leergierigheid van de leerling…“ hoog in het vaandel heeft staan. Op de site van de school kun je lezen waar dit ondermeer toe leidt. Zo is er een (leer)groentetuin, is er contact –via Skype- met kinderen in een Cambodjaans dorp, zijn er in samenwerking met de ouders zonnepanelen geplaatst en verzorgden de leerlingen van groep acht dit jaar een diner voor zo’n 70 genodigden.

Omdat meer en meer bibliotheken in de problemen komen of helemaal stoppen heeft De Kubus besloten om –i.s.m. De Zonnehof- een eigen bibliotheek te beginnen. Deze ‘Bieb’ werd geopend op het slotfeest. Bij de officiële opening zongen de leerlingen van groep acht een lied met het refrein:

Ben je op zoek ….., op zoek naar een boek; dan is de bieb de place to be !

In de schoolbibliotheek komt ook een enorm grote, goudkleurig geschilderde fauteuil te staan: de ‘Vertel Stoel’. Ouders en onderwijzend personeel kunnen -zittend in deze stoel- een verhaal vertellen.