Soesterkwartier 14 april 2019, zoals aangekondigd alhier, trad zondag 14 april muziekvereniging KAMV naar buiten met het samengesteld orkest, met veel jeugd.Het 130 jarige bestaan kon niet beter worden gevierd dan met deze speciale uitvoering.

“Kijk eens wat ik kan” past niet alleen bij de muzikanten in dop, maar ook het zangduo van dit orkest. Het mooie doet zich voor dat er een lied is geschreven en uitgebracht door Jeroen Schipper met deze tekst. En laat deze nou 13 april in Enschede de Willem Wilmink prijs krijgen voor het beste Nederlandse kinderlied. En laat Jeroen Schipper nou net de drijvende kracht zijn bij KAMV die dit project “Muziek is voor iedereen” zingende en met veel energie ten uitvoer brengt.

Voor deze uitvoering was gekozen voor de “muziekzaal”van Fluor en om niet hoog op het podium te zitten maar interactief met het publiek samen “muziek”te maken, was de opstelling van het orkest op de “vloer”. Een weloverwogen en juiste keuze bleek met de uitvoering.

Een uur aanvang van het concert waren de klanken van de diverse nummers al hoorbaar buiten Fluor, een laatste “inspelen” en stemmen van de instrumenten. Het gaf fotografen de kans om nog vanuit de deels lege zaal, plaatjes te schieten.

Er was een inschatting gemaakt van het aantal bezoekers op grond van de voorverkoop van kaarten. wel deze inschatting bleek wat aan de magere kant te zijn, want tegen de klok van 15.45 vulde de zaal zich in hoog tempo. De vele kinderen mochten lekker languit op de kussens liggen, terwijl de volwassenen zich meester maakten van de stoelen. Te weinig bleek alras, dus staand publiek werd ook een optie. Naar schatting een aantal van 200 bezoekers en heel veel kinderen. Met name basisscholieren van “de Breede Hei” die ook een forse bijdrage maakten in de vorm van een video-opname, waren aanwezig.

 

Om 16.00 uur was het dan zover. Tom Oort van KAMV sprak het welkoms woord uit, wenste een ieder veel “meedoen”plezier en gaf het stokje over aan Jeroen Schipper. Deze was geheel in het ongewisse gelaten, dat het orkest- als eerbetoon- het winnende lied van hem zou musiceren. Bij de eerste tonen van het orkest moest de zingende Jeroen, dus pijlsnel switchen van tekst, hetgeen hem goed af ging. Maar duidelijk verrast door deze “hulde” werd de enthousiaste Jeroen “nog”meer uitbundiger.

 

 

Onder leiding van dirigente Elna Lerk, werd het tweede toepasselijke nummer “muziek is van iedereen”gespeeld. Hoe en Haa, werd door de zeer spontane en vrolijke zang/dans meiden Sienna en Anissa, een aantal ritmische bewegingen gebracht en na één keer voor doen, mochten alle “liggende”kinderen gaan staan. Een beetje onwennig werd het nummer nogmaals gezongen en waren er diverse deelnemers zichtbaar.

Hierna werden een aantal bekende “film/tv”melodieën gespeeld, waar onder Pirates of de Cariben / Brother Beer/ De Addems family en Monsterfanfare. En een aantal malen  op ludieke wijze door Jeroen Schipper uitgebeeld. De bijbehorende vinger-knips en handgeklap werden massaal door het publiek meegedaan. Men had er zin in.

 

Het interactieve bezig zijn met het publiek werd zeer gewaardeerd gezien de vele reactie’s op vraag en antwoord. Knap te zien en te horen hoe zang en instrumenten samen een hoorbaar verhaal vertelden. De effecten van paukenist en drumstel/ trompet deden wonderen.

Het nummer Vrijheid behoefde geen betoog, met de twee meiden op de voorgrond werd het doodstil in de zaal. Een prachtig geschreven nummer, waarvan de boodschap duidelijk werd overgebracht.Veel tissues werden gebruikt.

Tussendoor had Jeroen nog een aantal specifieke solo nummers waarbij ook de twee “mini”zangeressen Sienna en Anissa, zich op uitstekende wijze presenteerden. ( misschien toch maar eens met de “Voice”kids mee doen) .

Groep 8 van “de Breede Heide” ging er eens goed bij zitten. De videoclip door hem gemaakt werd klaar gezet. En onder het spelen van het nummer “We can do Better ” waren de uitdrukkingen van de gezichten  bijna “mistiek”te noemen. De herkenning van de video opname en het gespeelde nummer zorgde voor zeer meelevende basisscholieren. Een luid applaus en applaus voor jezelf was dan ook terecht.

Dan waar alle ouders nog lang plezier van zullen hebben. Alle kinderen kregen een Kazou uitgedeeld. Dat is een klein blaasinstrumentje waar je bv. het geluid van een raceauto (formule 1) kan nadoen. In de rol van dirigent nu, was het de taak van Jeroen al deze blazende kids in het gareel te houden. Een video van een racecircuit hielp en een ware kakofonie van raceauto’s knalde door Fluor. Perfect zoals alle deelnemers zich aan gas geven en remmen hielden, maar dan door het gebruik van de Kazou.

Ook het nummer “de gouden drol” werd Kazou ondersteund. Gelukkig voor de kinderen hoefden ze het instrument niet terug te geven. Dus mocht U bij u in de buurt last hebben van raceauto’s/kwekkende eenden of andere lokroepen is de kans groot dat deze worden veroorzaakt door een Kazou.

Het nummer Opa en Oma, gezongen door ons zangduo, had volgens de aankondiging wederom een hoog “tissue”gehalte, gezien de gevoeligheid hiervan.

Het afsluitende nummer ” fruitsalade met banaan” zorgde voor het fictief “staan”op de banken. Een geweldig nummer met als slot een aanhoudend applaus. Een toegift was dan ook het gevolg. Niet nadat Tom Oort de mooie taak had de dirigente Elna en Jeroen van bloemen te voorzien. De twee zangtalenten kregen een persoonlijk cadeautje.

Een fantastische middag, uitgevoerd door een samengesteld orkest van jeugdleden uit meerdere verenigingen o.l.v. KAMV.

Verslag Karel van Rooy.

Een gemaakte fotoreportage zal door KAMV later worden gepresenteerd.