braderie (1) (Custom)Al ruim van de voren aangekondigd, het weekeind 21 en 22 juni is de jaarlijkse zomermarkt.

Deze maal ook uitgebreid met een kleedjesmarkt. Tegen een geringe vergoeding konden mensen een plaats reserveren op de Noordewierweg tussen MonPapillon en de Speeltuin. De schuren, zolders en/ of andere opslaglocaties werden leeggehaald en weer eens tentoongesteld. Rond de klok van 09.30 was een ieder die een plek had weten te krijgen al druk bezig met het uitstallen van de koopwaar. Van kleuren TV tot bloempot en Videospelers tot schilderijen. Een keur van artikelen verscheen op straat.

Inmiddels veranderde ook de rest van de Noordewierweg in een “Albert Cuyp”achtige sfeer. Tot voorbij Appie Hein en terug, werden vele kramen met kleding, snuisterijen, prolaria en andere zaken uitgestald. Een aantal kramen was ingericht en een ploeg mensen uit Ede Wageningen/ Veenendaal die oude ambachten uitvoerden. Geheel in klederdracht was men bezig met Kantklossen, kaarsen maken, rieten manden/stoelen, houtsnijwerk en het wel bekende spinnewiel draaide er lustig op los.

Dat je niet altijd een gehele kraam hoeft op te bouwen, bewees een handelaar in kleding. Zijn zeer grote aanhanger verborg een zeer uitgekiend systeem. Nadat de zijgevel was opengeklapt, konden de rekken met kleding zo er uit geschoven worden. Stekker in een stopcontact en diverse lampen accentueerden de koopwaar.

Bekenden en onbekende boden hun handelswaar te koop aan. Van winkelierzijde werd op diverse plaatsen voor hun winkel ook een kraam gepresenteerd. Zelfs de familie Westerik van de Soesterweg was neergestreken. MonPapillon had een mooie uitstalling van planten/bloemen en overige snuisterijen. Terwijl de Keurslager zijn gehele slagerij buiten voortzette. Uiteraard deed het bankwezen ook mee. Een gigantisch luchtkussen/kasteel was voor “de  bank”opgezet. Op meerdere plaatsen waren deze luchtkussen voor de jeugd aanwezig.

middag (14) (Custom)Een autodealer van een bekend Frans merk had zijn nieuwste personenauto’s geparkeerd. Natuurlijk ontbrak het niet aan de nodige  kant en klare bak- en braadovens, waar de inwendige mens versterkt kon worden. Het zij door vis, vlees. Gebraden/ gefrituurd of gekookt, het was er in ruime mate.

Ook een nieuwe ondernemer, sinds kort actief in de wijk, presenteerde zich

Het plein voor de Emauskerk was omgetoverd tot een “bühne” waar optredens plaatsvonden. Rond dit geheel was een kermisachtige sfeer gecreëerd met een heuse draaimolen voor de kleintjes. Een attractie met behendigheidsspellen complimenteerde het geheel.

Bassie de clown mocht natuurlijk niet ontbreken.

Geheel aan de andere zijde, bij de Kubus voor de deur bevond zich een merkwaardige constructie. Kinderen werden daar in een tuigje gehesen en omhoog getakeld. De eerste indruk was, dat dit een tijdelijke kinderopvang was.  Het bleek echter een soort verlengde springveer te zijn met een trampoline er onder. De kinderen konden door op de trampoline te springen, zeer hoog komen aan het “bungee”koord vast zittend.

Op het begin van de Berkelstraat was een kleine maar doeltreffende manege ingericht met een aantal pony’s.  Kinderen konden hier, tegen een vergoeding, een ritje maken op een der pony’s.

De weersomstandigheden waren voor deze dag zeer gunstig. De toestroom van publiek kwam al vrij snel op gang. Nadat om 10.00 uur de Zomermarkt was geopend, liep het tegen 10.45 uur al redelijk vol.  In de middag na 13.00 uur zag het inderdaad als zijnde ‘VOL” uit. Een massa mensen bewoog langs de uitgestalde koopwaar ( en terug).

Mede door het mooie weer en niet te vergeten die goede organisatie een geslaagde zomermarkt op de zaterdag..

braderie (22) (Custom)Verslag en foto, s Karel van Rooy
Een foto impressie vindt U hier.