aa1030 mei, voor een eerste keer  werd er in het Soesterkwartier een “Yard Sale”georganiseerd in de Anemoonstraat / Hortensiahof en de Rozenstraat. Zeg maar de in de kern van de Bloemenbuurt.

Bij een  Yard Sale, worden de 2e  handsspullen niet strak in de rij, op gehuurde/verhuurde kramen gelegd.  Dan  zijn er een heleboel andere zaken te regelen. Een Yard Sale gaat uit van het feit dat je vanuit je eigen tuin (voortuin) goederen te koop aan bied.

Chantal / Johan  en Ilona  waren een tijd geleden begonnen met het organiseren van deze activiteit. Er werd geïnformeerd/ gevraagd /gepolst en gekeken naar de reacties gedaan op  hun mededelingen in de Sociale Media.  Ook de Wijkwebsite schonk aandacht aan het aankomende evenement.

rohoan (5)De gekozen straten voor de Yard Sale is dan ook een  historische plek in de geschiedenis van het Soesterkwartier. Juist op de kruising Anemoonstraat/ Rozenstraat heeft de basisschool “De Rank” ( oude Petraschool)  gestaan. Zeer recent is in Café Havana hier nog een reünie van geweest. Een mooie gelegenheid  dus om betrokken straten weer in het nieuws te krijgen hetgeen de oud leerlingen en bewoners uit deze omgeving deden.

Gezien de vooraankondigingen kon de organisatie toch wel rekenen op ruime belangstelling voor deze markt.

Niet voorzien van de bestuurlijke ervaring, maar wel in het bezit van een forse dosis” we doen het”  gingen de 3 aan de slag. De gemeente werd geïnformeerd over de te houden Yard Sale.  Hekken voor de straat afsluitingen verschenen. Borden met een in rij verbod. En zowaar op zaterdag 30 mei was een geheel woonblok auto  vrij gemaakt en afgesloten voor het verkeer.

Niets kraampjes huren.  Nee uit alle hoeken en schuren dan wel keukens kwamen tafels te voorschijn.  Maar dan wel alleen bij degene  die zich hadden ingeschreven als deelnemer.

rohoan (127)Tassen vol kleding/ speelgoed/gebruiksvoorwerpen en een veelvoud van spullen werden aangeleverd.  Chantal zegt over dit alles: “ Ja eigenlijk hebben we geen  ervaring in dit soort dingen.  Wij willen deze woonkern van het Soesterkwartier ook eens een eigen evenement laten hebben. Als het slaagt doen we het volgend jaar weer. We hebben 42 plekken ingedeeld over de 3 straten.  Ook op de parkeerplekken zijn zogenaamde kleedjes plekken aangemerkt. Nu net na de start van 10.00 uur zijn alle plekken bezet ( op 1 na). We hebben een partytent waar de hele dag gezellige muziek gedraaid gaat worden.  Er staat een spring/luchtkussen voor de jeugd. Het is fantastisch dat het nu gestart is. En gezegd moet worden dat dit Luchtkasteel gesponsord is door ! Cigo noorderwierweg,  Hakze, Hengelsport van Nimwegen visspecialist de Soester!.  Ontzettend leuk  dat deze winkeliers dit hebben gedaan. En nog een geweldig aanbod hebben we inmiddels gekregen van  Cafetaria de Hoefslag  want alle medewerkers die hier nu staan, krijgen straks rond lunchtijd te eten. “

rohoan (25)De weg willekeurig volgend langs alle gestalde waren.. Wel met enige verbazing eigenlijk want de hoeveelheid aan spullen is ronduit enorm. De meeste goederen betreft kleding, maar een tafel met audio apparatuur en of computerspullen maakt ook deel uit van het aangeboden assortiment. Van Juwelen tot aan eigen gemaakte sokjes. Van baby kleding tot aan rollator. Het was er allemaal.

En wat het zo verschrikkelijk leuk maakte was de absolute eigen identiteit van zowel de bewoners als de bezoekers.  Een thuiswedstrijd voor het SK.

Gekomen in de Anemoonstraat valt ineens een aantal tafels op met een grote diversiteit aan spullen. En overal hangen papiertjes aan met de prijzen van de artikelen met de opmerking dat de hele opbrengst van wat verkocht wordt gaat naar “TOKO”

rohoan (72)De  nieuwsgierigheid  is gewekt en Danielle Veenstra spreekt uw verslaggever aan. In  het kort verteld zij dat op  het adres Anemoonstraat 12 zich de “Toko”van Aya Skippy bevindt.  Aya ook wel bekend als  Adriaantje is even binnen. Maar zoals er kort werd uitgelegd, gaat de opbrengst van de verkocht spullen naar een soort 2e voedselbank/cq spullenbank.

Kort daarna verschijnt de duidelijk minder valide, vrolijke, gemotiveerde en  zeer enthousiast vertellende dame Aya.

Het verhaal wat zij hierna verteld is verbijsterend, maar oh zo Soesterkwartiers.

Aya. Het woord Toko doelt niet op de winkel Toko hier net om de hoek. Het woord hier gebruiktin inmiddels een begrip onder de armlastige onder de mensen van deze wijk.  Ongetwijfeld weet U dat er een voedselbank is waar de minder bedeelden terecht kunnen om aan eten te komen. Maar wat te doen als de wasmachine  het begeeft of een ander structureel apparaat. Mensen in financiële nood bezuinigen dan op het enigste wat ze nog hebben, eten.  Het komt nu eenmaal ook voor dat een inschrijving en goedkeurig bij de voedselbank zo’n 5 a 6 weken duurt. In de tussentijd moeten die aanvragers  maar zien hoe ze aan voedsel komen. Mijn man en ik en met behulp van Danielle en vele andere mensen verzamelen wij eten en of andere spullen voor de mensen die eigenlijk al van de laatste trede van de ladder zijn gevallen. Bij ons krijgen ze alsnog eten. En als er absoluut geen centjes zijn om een wasmachine te reparen of te vervangen, dan regelen wij dat middels ruilbeurzen en de gratis afhaal media. Mijn man haalt dat dan weer open bezorgd het weer thuis. Alles wat wij weer over hebben wordt ook weer naar een hulpverleningsproject in Zeist gebracht. Er gaat niets verloren.

Hier in dit huis vindt U in de gang al een kast vol met voedsel als noodpakket.  U vraagt mij naar de hoeveelheid hulp die ik verstrek. Wel U zult begrijpen dat ik geen informatie verschaf over de mensen die mensen die bij ons aanbellen. Wel mag U weten dat ik zo,n 60 x per jaar noodlijdende mensen hulp aanbied en dat ook soms structureel blijf doen.

Dinsdag 1 juni bestaan we 1 jaar.

rohoan (75)Er bestaat dus een Aya’s groep op Facebook waar mensen spullen kunnen deponeren. Wij zorgen weer voor  herplaatsing, dan wel verkoop. Alles zetten we dan ook  om naar hulp voor die dat nodig heeft.

Als je de zon brengt in het leven van  anderen, kun  je de stralen niet weg houden van jezelf , is de omschrijving van de facebookpagina.

De geluiden om ons heen verstomden, mensen staan even stil, de briefjes aan de spulletjes vertellen nog steeds dat de opbrengst naar de TOKO gaat.  En dat doen deze vrijwilligers al een jaar, gewoon vanuit huis, waarom, omdat het nodig is.

Hopelijk laat men van overheidswege, locaal of daarboven, van Wethouder tot manager dinsdag 2 juni, van zich horen. U weet wel Anemoonstraat 12. De TOKO.

Ook Soesterkwartier.

rohoan (153)Teruggekeerd in de werkelijkheid van dat moment. Het is inmiddels erg gezellig geworden en het wordt steeds  drukker. Het luchtkussen mag zich verblijden op een hele berg springende kinderen. De muziek dreunt lekker in net rond. De zon schijnt. Alleen een wat stevige bries laat hier en daar wat dingen rond vliegen. Een juffrouw met doosjes en potjes zorgt er voor dat kinderen die dat willen geschminkt worden.  “Face Fatasy”is de vorm van Merel, strijkt neder in de glitterwereld van deze Yard Sale.

Na de middag een tweede bezoek. Het aantal goederen is duidelijk verminderd. Lege plekken dienen zich aan.  Een goed resultaat dus. Dit is ook de indruk van Chantal en ook Ilona. Een laatste laptop verhuisd van eigenaar. De nieuwe eigenaar, loopt met meerdere aangeschafte spullen onder zijn arm richting parkeerplaats.  Een geslaagde dag. En niet geheel onbelangrijk. Dit doen we volgend jaar weer.

rohoan (133)Chantal/Johan en Ilona bedankt.

Aya en Danielle, veel succes met jullie project en TOKO, hopelijk op een goede 1 jarige viering.

 

https://www.facebook.com/groups/736104656411781/

Verslag en foto’s Karel van Rooy.

Foto presentatie klik hier