DSC_7584Een hilarische kijk in de keuken van het amateurtoneel

Negen acteurs kruipen in de huid van de amateurspelers van ‘Toneelgroep Zand’. De toneelgroep mag eindelijk repeteren in de grote zaal van de schouwburg. Om het niveau omhoog te brengen, hebben ze voor deze voorstelling een professionele regisseur aangetrokken. De sfeer wordt steeds nerveuzer, er is nog maar weinig tijd tot de première, de regisseur wordt ongeduldiger, kostuums zijn nog niet af, er is geen decor en wie doet eigenlijk precies wat? En wie zit er steeds met het licht te klooien, wanneer komt Joop nou eindelijk en wie doet het met de regisseur, en wie niet? Allemaal vragen waar nog antwoord op verkregen moet worden, vóór de avond van de première…….

Zie hier de ingrediënten waar theater gezelschap WZAB ( Wij zijn al begonnen) mee van doen krijgt.

Het toneel gezelschap WZAB viert met de presentatie van deze voorstelling tevens hun 15 jarig bestaan

DSC_2243Op 8 september was de “Try Out”in Birkhoven Zorggoed. Met niet meer aan decor stukken dan twee tafels en een paar stoelen moest het gezelschap het doen. Daar de officiële voorstellingen binnenkort plaats vindt ( de data staan onderaan ) kan er van een inhoudelijke recensie nog geen sprake zijn.

Aanvang: Dat bleek een moeilijk gegeven. Op het eerste gezicht kwamen de toneelspelers gewoon naar binnen om hun plek te verkennen, spullen te pakken. Maar eigenlijk was dit al het begin van het spel wat gespeeld zou worden.

DSC_7585Na de opening’s woorden van  Lidy Elbertse, Coördinator Vrijwilligerswerk van Birkhoven Zorggoed/Team Welzijn, bleek het Amateurspel eigenlijk al begonnen. Wie doet nu wat, open jij of ik. De aangestelde regisseur in het toneelstuk, schiet gelijk in de stress. Het zou het begin worden van doldrieste situaties. De aandachtige kijkers weten niet of er inderdaad “gespeeld”wordt dat even  de tekst kwijt is, of de volgorde van de  “acte’s” door elkaar lopen.  Het blijkt verrassend genoeg uiteindelijk wel weer te kloppen.

Globaal genomen gaat “Amateurs”over het niet ingestudeerd hebben van een dramatische realiteit, waarbij elke vorm van presentatie doorspekt is met humor. Het heen en weer spel tussen de fictieve regisseur en toneelspelers is een genot om naar te kijken en luisteren. Het publiek schiet dan ook regelmatige in de lach.

DSC_0002En dat je met twee tafels en een paar stoelen toch genoeg decorstukken hebt, bleek wel. Een der tafels had meerdere functie. Een keukentrapje fungeerde als de stijgende lijn voor een prachtige “engel” die in complexe situaties te hulp schoot..

Zonder verder in details te treden, was het spel van de spelers als zeer verfrissend en ludiek te noemen. De personages die uitgebeeld werden, werden realistisch en vol overgave neer gezet.

Het anderhalf uur durende toneel stuk, werd zonder enige hapering ( tenzij ze ingestudeerd waren) gespeeld.

CSC_0152De laatste acte, waarbij een ieder uit het toneelstuk zijn eigen conclusie trok, eindigt  met de simpele aankondiging. “Normaal gaat het doek nu dicht, maar dat hebben we niet. Bedankt. “

Uit het daarna gegeven en applaus, mogen de waardering voor WZAB blijken. Een geslaagde “Try-Out. Onder aan dit artikel vindt U de datum en tijden van de voorstellingen in de Lasloods op de Wagenwerkplaats. En om dan toch een recensie te geven. Zeer de moeite waard.

Wannie de Wijn, schreef het stuk Amateur en is voor WZAB bewerkt door: Ronald Stout.

Het schrijven van Amateurs! heeft De Wijn als ingewikkelder ervaren dan voorganger De goede dood. ” Ik wilde dit keer bewust een heel andere kant op. Het moest een vrolijk stuk worden dat ergens over gaat. Ik zat niet te wachten op een herhaling van De goede dood. Dit keer moesten de mensen het in hun broek doen van het lachen. Na de première zei een vriend: ‘de vorige keer moest ik huilen van verdriet, nu heb je me laten huilen van het lachen’. Die reactie beschouw ik als een groot compliment, want het zegt dat ik de twee genres drama en komedie beheers als schrijver en regisseur. Niet slecht voor iemand die zichzelf altijd een loser heeft gevonden.”

DSC_0061Tekst: Wannie de Wijn

Regie en tekstbewerking: Ronald Stout

Spel: René Joustra, Sophie van Tamelen, Vera Hennink, Suzanne Leijendekkers, Mariken Martens, Trees Roest, Carine Smit, Sander van der Veeke, John Kortenray

Productie en assistentie: Lucas van Tamelen, Lydi van Wijk, Casper van Tamelen

Techniek: Mark Colijn

Data: donderdag 17, zaterdag 19, donderdag 24 en zaterdag 26 september

Zaal open: 19.30 uur; Aanvang: 20.00 uur (avondvullend programma!)

Kaarten: € 12,50 incl. koffie vooraf

Locatie: Laswerkplaats, Soesterweg 334, 3812 BH Amersfoort (op terrein Wagenwerkplaats)

Route: http://laswerk.net/route

Reserveren:  een mailtje naar info@wzab.nl

of een berichtje naar: 06 132 63 749

DSC_0158Verslag en fotoreportage: Karel van Rooy