42953588

 

Circus Amersfoort en Muziekvereniging Wilskracht hebben elkaar gevonden in hun gemeenschappelijke enthousiasme. Het harmonieorkest begeleidt dit jaar de voorstelling van een circusgroep van 8- tot 10-jarigen. Circusdocente Annemarie Oppedijk en dirigent Ronald de Haan van het harmonieorkest vertellen over de bijzondere samenwerking.

door Hanneke Kiel

,,Ik kwam in contact met Ronald en al snel ontstond het idee dat het orkest een voorstelling van ons zou begeleiden”, vertelt Annemarie Oppedijk. ,,Vorig jaar deden we dat met een kleiner aantal leden van het orkest.” Dat klikte, zegt ook Ronald de Haan: ,,Dat experiment was zo geslaagd dat we dit jaar met het volledige harmonieorkest komen.”
Bij Circus Amersfoort komen volgens Oppedijk 160 kinderen tussen de 8 en 19 jaar, in verschillende groepen. ,,Elk jaar werkt elke groep naar een voorstelling toe. Daarbij maken we meestal gebruik van muziek op cd’tjes. Werken met live muziek vergt wat meer voorbereiding en overleg, maar het kan heel goed.”
De Haan erkent dat. ,,Er zijn heel wat e-mailtjes over en weer gegaan”, vertelt hij. ,,Ik heb opnames en een lijstje met mogelijke muziekwerken gestuurd en daaruit maakte Annemarie een selectie.” De lat lag hoog. ,,Bij sommige stukken wilden we er effecten bij zoals een gong of vogelgeluiden”, vertelt Oppedijk. Maar voor elke uitdaging werd een oplossing gevonden. De Haan: ,,Ik overlegde meteen met onze slagwerkers. Die vogelgeluiden kan een fluitist doen.”
De samenwerking is volgens Oppedijk een toegevoegde waarde. ,,Vorig jaar merkten we van beide kanten hoe leuk het is als je circusacts op live muziek opvoert, iedereen werd er heel vrolijk van en het voegde echt iets toe. Ronald heeft ook muziekjes speciaal gecomponeerd voor de wisselmomenten tussendoor. Voor de circuskinderen was het heel bijzonder om te merken dat het orkest hen begeleidt.” De Haan instemmend: ,,In het harmonieorkest zitten kinderen die uit het leerlingenorkest gekomen zijn en van hieruit doorstromen naar het grote orkest als ze goed genoeg zijn. Ik vind het heel belangrijk dat muzikanten zich ontwikkelen, dat ze niet alleen concerten spelen. Dit is weer iets heel anders. Wij zijn dienstbaar aan het circus en we moeten snel reageren; als een act is afgelopen, moet de muziek ook stoppen.”
Hoe andersoortig circusacts uitvoeren en muziek maken ook zijn, er is een grote gemene deler. ,,Wat we delen is ons enthousiasme, onze gedrevenheid, het werken met kinderen en de kracht van samenwerken”, vertelt Oppedijk. ,,Door dit project zien de circuskinderen hoe leuk het is om een instrument te spelen en de jonge muzikanten komen in aanraking met circus.” ,,We hebben een gemeenschappelijk doel, namelijk kinderen zich laten ontwikkelen en ze in aanraking brengen met kunst en cultuur”, zegt De haan. ,,Met deze samenwerking kunnen we elkaar daarin steunen. Je merkt hoeveel positieve energie dat oplevert.”
Voorstellingen op 19, 20 en 21 april bij Circus Amersfoort op de Wagenwerkplaats. Meer info: www.circusamersfoort.nl.

Bron: stadamersfoort.nl