Knipsel28 januari 2015. Regen daalt gestaag neer, het waait en de Soesterweg ligt er verlaten bij. Net voorbij de hoofdingang van de werkplaats is wat gaande. Er worden containers geplaatst en een aantal werkmensen in overall verschijnen. Duidelijk heeft de man met de stropdas de leiding. Het duurt maar enige minuten voordat er in de Sociale media meldingen worden gedaan. Er wordt geschreeuwd, ongebruikelijke woorden genoemd, vragen gesteld.

Het is duidelijk vandaag valt het doek voor een bijna 100 jaar oude winkel. De Deurwaarder beweegt de laatste “deurbel”.

DSC_3463De gedachte gaan terug naar al die jaren, fungerend als het pakhuis voor Sinterklaas. En tegen dat het nieuwe schooljaar weer begon, de Campus van het Soesterkwartier. Je brugpieper gedrag begon bij Westerik met de aanschaf van schriften/pennen en niet te vergeten de almachtige agenda. De Buurtverenigingen die via Westerik alle  gegevens aan Sinterklaas bezorgde.  Tja Westerik niet alleen een “kinder”winkel maar een groot begrip. En laten we niet vergeten dat we al onze camping gasflesjes daar lieten vullen voordat de vakantie begon.

De ombouw na 90 jaar speelgoed, het werd een kringloop en 2e handspullen winkel. Het werd er niet minder druk om. Ook de veelheid aan spullen bleef gigantisch.

Onderstaand een stukje geschiedenis.

DSC_3470AMERSFOORT – De zussen Caroliene van Achterberg (44) en Jeannette Mooij (46) hebben met hun winkel op de Soesterweg 220 een nieuwe weg ingeslagen. Westerik Kringkoop is sinds kort de nieuwe naam voor het 90 jaar oude bedrijf in het Soesterkwartier. Propvol met honderden artikelen, zowel nieuw als gebruikt, staat de zaak sinds het duo met de nieuwe winkelformule van start is gegaan.

Tot voor kort verkochten de twee vrouwen hoofdzakelijk speelgoed, feestartikelen, huishoudelijke artikelen, propaan- en butaangas, plus snoep en vuurwerk ,,Onze nieuwe kringkoopformule voldoet aan een behoefte waarmee wij onze klanten in deze crisistijd tegemoet komen, “ vervolgt Van Achterberg. ,,Wij kregen veel verzoeken om een tweedehandsmarkt op te zetten om onze klanten aan een extra centje te helpen. De crisis is ook in onze wijk goed voelbaar. Bovendien zijn we zeer milieubewust. We verzamelen batterijen en frituurvet. Ook cartridge’s en oude mobieltjes kunnen bij ons worden gebracht en gaan naar een goed doel, Dierenpark Amersfoort.”

DSC_3466Het assortiment van Westerik Kringkoop is fors uitgebreid. Mooij: ,,De voorraad wisselt dagelijks. Wij hebben brocante, vintage, antiek, moderne prullaria, gebruikt speelgoed, spellen, puzzels, klein huishoudelijk spul, meubeltjes, kleding, babyartikelen, sieraden, sjaals, tassen en schoenen aan onze collectie toegevoegd.”

De vrouwelijke ondernemers hebben alle beschikbare ruimte in de zaak (totaal 150 m2) moeten benutten om alles kwijt te kunnen. ,,Het is af en toe passen en meten, “ aldus Mooij. Zij heeft nu met haar zus bereikt wat zij voor ogen hadden. ,,Ja, dat denken we wel, maar wie weet wat dit jaar ons nog brengt.”

Wel helaas de realiteit. De werkmannen halen in rap tempo de winkel leeg. De schappen laten weer zien welke enorme mogelijkheden ze hadden. Kijkend naar de lege winkel kun je, je al niet meer voorstellen wat er allemaal gestaan heeft.

DSC_3468De kouwgumballen automaat moet ook mee, roept iemand. Onderrussen kijken een 70 tal eieren naar hetgeen er komen gaat. Naar verluid blijven de Westerik eitjes bestaan.

De regen houd maar niet op. Weglopend over de Soesterweg, een laatste blik achterom.

Jeannette en Caroliene wat moeten we nu zonder jullie

Verslag/foto Karel van Rooy