Het wijkmuseum Soesterkwartier organiseert met ingang van 4/5 september a.s. een grote jaarexpositie over de industrie en bedrijvigheid in Amersfoort langs het spoor en aan de Eem. Het is de bedoeling om een algemeen overzicht te geven van alle grote en zo veel mogelijk kleinere bedrijven. Daarnaast zal het museum regelmatig met aanvullende deelexposities uitgebreid ingaan op enkele bijzondere en interessante Amersfoortse bedrijven. Voor deze deelexposities zal regelmatig een beroep worden gedaan op de oudmedewerkers van die bedrijven en het bredere Amersfoortse publiek. De eerste twee maanden (september en oktober 2015) zal er aandacht worden besteed aan de ambachtelijke industrie zoals de oude Glasblazerij op Isselt, de Stoomlucifersfabriek “De Eem”, de Kleurstoffenfabriek en natuurlijk ook de oude Oliemolen aan de Eem (waar nu het Eemplein is).
ISSELT
Van circa 1731 tot 1834 is er op Isselt aan de oever van de Eem een glasblazerij geweest. Namen van enkele voormalige boerderijen op Isselt, zoals de Glashut, de Vurige Wagen en de Platluis herinneren ons nog wel aan die tijd. Deze boerderijen zijn rond 1950 gesloopt toen het Industrieterrein Isselt werd ingericht. Van de voormalige glasindustrie is echter nauwelijks iets bekend.
Glasblazen is een beroep waarvoor veel vakmanschap en een hoge vaardigheid is vereist. Het werk was bovendien zwaar en ongezond. Bijzonder is ook dat in bloeitijd van de Amersfoortse glasblazerij er veel Duitse glasblazers naar ons land zijn gekomen. De glasblazers die op Isselt werkten, gingen ook wel naar de (latere) fabriek in Nijkerk. Veel Duitse glasblazers hebben zich blijvend in Nederland gevestigd. Het wijkmuseum heeft een lijst van Duitse glasblazers opgesteld. Enkele bekende familienamen die op deze lijst voorkomen zijn: Kauffelt, Karsemeijer, Hagen, Grijnders, Rosbach, Wasmoeth en Nol.
De oproep van het Wijkmuseum is deze keer: bent u een afstammeling van een Duitse glasblazersfamilie. Heeft u in de familie nog herinneringen – hoe weinig ook – aan uw bijzondere voorgeschiedenis? Neem dan contact met ons op. Misschien kunnen wij tijdens onze expositie iets met uw herinneringen doen. Stuur een mailtje via onze website www.wijkmuseumsoesterkwartier.nl. Zie ook facebook wijkmuseum Soesterkwartier: . U kunt ook bellen: 033-4611474.
Geef een reactie