ZomerParade Soesterkwartier 2015

P7055310Nadat er om rond elf uur nog een forse regenbui neerviel tijdens de opbouw, ging de Zomerparade evengoed op 5 juli om 12.00 uur van start. De zon liet zich weer goed zien en voelen, en er was slechts af en toe een wolkje. De Braderie liep vanaf het Isseltseveld tot aan de Merwedestraat. Geen verkeer, geen demonstratie, alleen maar gezelligheid en veel kleur. Zo aan het begin van de vakantie en met het warme weer was het voor de organisatoren natuurlijk spannend of er veel mensen zouden komen, nou ze kwamen!

Voor de kinderen waren er stempelkaarten waarmee ze door allerlei P7055369dingen te doen, iets konden krijgen. Een stempeltje konden ze halen door bijvoorbeeld de vraag te beantwoorden hoe en waarmee de kinderen vroeger gewassen werden, want er was toen nog geen douche. Ook kon er vier op een rij gespeeld worden, om een stempeltje te halen. Wel het reuzenformaat “vier op een rij”, de kleine kinderen moesten op hun tenen staan om er een in  te krijgen. Sommige kinderen kregen hulp van een broer/ zus. Ook kon er met waterballonnen doel gegooid worden, het doel was in dat geval Emmelie van Dongen, ook wel bekend van emmeliekindercoaching.nl. Ook kon er een soort van hindernisbaan gedaan worden, al was dat wel een hele leuke waar heel veel “echte mannen en vrouwen” graag op zouden oefenen.  Suikerspin draaien was er ook een waar een stempeltje voor gehaald kon worden al is die echt nog niet simpel, bovendien moet je zeker als je een van de eerste bent er wel een beetje geduld hebben.

Langs de kramen en standhouders Isseltseveld- Merwedestraat en terug.

P7055319Het eerste dat opviel was een enorme vrachtauto met een grote witte “L” op een blauwbord en personenauto’s er schuin voor. De scooters en motor met dezelfde letters waren nog onderweg. Daarna een kleedjesmarkt allerlei mensen gezellig op een kleedje zittend of met stoel en tafel waarop huisraad, kleding en of speelgoed uitgestald lag. Een sweater die z’n tong uitsteekt heeft minstens iets aparts. Een paar zo goed als nieuwe meisjes schoenen voor heel weinig, tja het moet wel passen natuurlijk. De meeste waren dan ook echt wel bezig met hun “handel”.

Een paar kramen bleven leeg waardoor er rustig geschakeld kon P7055323worden naar de nieuwe handel. Een enorm springkussen op de hoek bij Mon Pappilon moest nog even van het hemelwater ontdaan worden om te voorkomen dat kinderen valselijk beschuldigd zouden gaan worden van broekplasserij.  Eerst werd het geprobeerd met een mop, maar dat werkt op een springkussen niet echt lekker. Met dat de “Mopster” af wilde stappen, gleed het water alsnog van het springkussen af. Bij de kraam stond een kleine suikerspinmachine en iemand die duidelijk uitleg gaf hoe het moest. Langzaam maar gestaag ontstond er een begin van een suikerspin.

P7055329Een massage van één minuut voor maar 20 cent, de spieren hadden er op dat moment nog geen behoefte aan (nu is helaas die kans verkeken). Boeken, vaasjes, oude autootjes, kettinkjes en niet alleen voor mensen, van alles was er te koop. De sfeer werd steeds gezelliger naarmate dat er meer bezoekers kwamen. Verbaasd over een bord boven een kraam “Laatste mode in schoenen uitverkoop” omdat er geen schoen te bekennen was op de kraam eronder, wel tassen maar ja die lopen dan weer niet lekker, toch?! Op de kraam ernaast stonden wel nog enkele paren schoenen, de uitverkoop ging kennelijk heel snel, het was pas  12.40u. Er tegenover stonden een kraam met kleden, en een fruit verkoper met “3 dozen aardbeien voor maar 5 euro”.

De Edesche folkloregroep was ook present met de oude ambachten:P7055342 breien, spinnen, kantklossen, mosterd maken, houtsnijden en stoelen rieten, en het blijft toch mooi om dat soort vakmanschap in bedrijf te zien.  Een kraam met fleurige dames kleding, en daarna weer een (oeps vergeten te noemen als stempel opdracht) beugel-buis-electra-ring spel, zoals je dat ooit bij programma’s als de Willem Ruys Show had. De opdracht was bij de kraam van de Apotheek, die ook een mand vol pepermuntjes, een glazenpot met cremes, en I-phone hoesjes had liggen.  Wat de I-Phone-hoesjes met de Apotheek te maken hebben blijft een raadsel.  De Babymasseuse van “Oh-Lijfje” stond als buurvrouw van de Apotheker met haar kraam, met natuurlijk onder andere een knuffelbeer. En ondertussen werd het drukker op de markt.

P7055373Het Wijkmuseum had ook een kraam, waarop onder andere de spullen lagen die vroeger gebruikt werden om kinderen te wassen: een Lampetkan, een zinken teil en ossegalzeep. Tussendoor nog meer kramen met vooral heel veel fleurige zomer kleding voor de dames. De kraam van Emmilie van Dongen met informatie over hoe een kind beter in z’n vel kan komen te zitten. En het “doelbord” om een stempeltje te scoren. Verderop stond Eric met een Suikerspin en Popcorn-kraam en het Vier-op-een-rij spel voor nog een stempeltje.

Gezellig tussen de mensen en de kraampjes door richting het plein P7055378voor de Emmauskerk waren er heel veel en totaal verschillende dingen te zien. Clown Bas met een soort van Pipo wagentje in het klein. En even verderop de motoren van Satudarah en hun eigenaren. Aan een van de langslopende agenten werd gevraagd of hij nog niet weg was, het antwoord was duidelijk: “over 5 minuten ben ik weg”!  Als u nog niet van de sfeer overtuigd was, dan nu toch wel?!

P7055405De mensen van Duurzaam, en van de Wijkeconomie stonden met ook weer dingen te doen, al was het nu voor volwassenen. Waar hecht je de meeste waarde aan? En bepaal hoeveel waarde. Tegenover de kerk stond de “Poffertjeskraam van Oma” Duidelijk een heel vroeg  geëmancipeerde dame want er stond een man achter de kraam “uut ootjes tied”. Voor de kerk was op het podium de band nog aan het sound-checken. De Logopedie-, en Cesar therapeuten presenteerden zich op de markt. En zo werd gaande weg heel duidelijk hoe ondernemend en hoe divers het Soesterkwartier is. Zeker als je dan afbeeldingen tegenkomt waarvan je denkt “foutje” omdat ze op z’n kop staan, maar ja, bij “Duo Ondersteboven” is dat dan toch ineens wel logisch.

Ook de in de wijk ondernemende Desiree van restaurant “No Nonense” P7055450had een kraam ter hoogte van de, op dat moment gesloten, AH. De ijscoman even verderop had het nog rustig op de route richting Merwede straat. De Vierfiets, en de SRO met de luchtige “stormbaan” sloten de rij van kramen en activiteiten. Op de terugweg bleek de ijscoman nu toch klanten te hebben, Kwamen leden van Satudarah met een percussie nummer over de markt, en speelde de band op het podium het nummer “Fire” (onder de 40+ers bekend als nummer van de Pointer Sisters), alsof het nog niet warm genoeg was.

20150705_142538Op weg naar het vervoersmiddel van uw verslaggever, bleek het springkussen bij Mon Papillon droog genoeg, er werd volop gesprongen, in tegenstelling tot het klimwand-luchtkussen dat verstopt lag achter de “L” -vrachtwagen. Maar ook daar kwamen ze toch nog aan om te springen en te klimmen aan de schaduwkant van het kussen omdat de rest toch wel erg warm geworden was.

Kortom een geslaagde en heel gezellige Zomerparade, zelfs al was het een heel erg warme dag minder. De geruchten gaan dat er door de WAS nagedacht wordt over een braderie die dan van 16.00 u tot 22.00u zou zijn, ook dan lijkt het de redactie heel gezellig om verslag te komen doen.

Verslag en foto’s Ngie

Foto’s natte voorafje: Karel van Rooij