Groep 8 – De Magneet
Het Mondriaanhuis staat aan de Kortegracht 11. Het is het geboortehuis van Pieter Cornelis Mondriaan. We waren met 13 kinderen en 2 begeleiders. Van buiten is het best mooi , eigenlijk lijkt het een klein herenhuis. Toen we naar binnen gingen door een glazen deur, werden we verwelkomt. Maar het leek ineens een heel modern gebouw. Alleen de eerste kamer zag er oud uit. De vloer kraakte en de Luiken zaten dicht. In de eerste kamer was weinig licht om dat de oude schilderijen gevoelig zijn voor daglicht. Er hing een schilderij en die was niet van Piet Mondriaan , maar van Esser.
De tweede ruimte was het nagemaakte appartement aan de Rue du Paris. Daar stond nog een oude pan die Mondriaan gebruikte en je zag door een film op de muur, hoe hij dat deed. Er stond ook een bed. Toen we de trap op gingen zagen we bijna overal asbakken. Je kon zien dat hij met de ene sigaret de andere aan stak. Daar stond ook nog een bed, een tafel en een paar stoelen. En je hoorde Jazz muziek. Victory Boogie Woogie, heeft hij gemaakt naar de Jazz muziek waar hij naar luisterde. Er stond een mooie oude lamp boven de tafel.
De derde kamer had een tijd lijn en ook een schoolbank voor twee personen. Ook stond er een maquette van de school waar Mondriaan op heeft gezeten. Er stond ook een schilders koffer, al is niet zeker of die van Mondriaan was. Er waren vooral grote foto’s aan de wand. En er stond ook de wieg.
Daarna was er een speur tocht en toen moest je allemaal kaarten verzamelen en je moest ze op volgorde zetten en die moest je om draaien. Als je hem omdraaide zag je het schilderij van de Jazz muziek. Maar we moesten weer naar school anders zouden we te laat thuis komen. Buiten hingen er ringen met de eerste kleuren: rood, geel en blauw .
Verslag: Mimoun – jeugdpersbureau
Op vrijdag 13 november, ging groep 8 van De Magneet naar het Mondriaanhuis. De groep leerlingen werd hartelijk verwelkomt. Zij kregen een soort van rondleiding langs diverse werken van Piet Mondriaan. Ook zagen zij hoe hij woonde en leefde in zijn tijd. Naast de rondleiding kregen de jongelui ook een kans om het museum annex tentoonstellingsruimte verder te onderzoeken. De moderne werken van de tentoonstellende kunstenaars “van Cobra tot Zero”, boeide de jongelui duidelijk minder. Er was dan ook maar een uurtje tijd en heel veel te zien.
Fotverslag: Foto’s Ngie
Geef een reactie