Met de Zomertijd voor de deur moet het wel Lente zijn.

2015wagenwerkplaats4deLente_webZo had men bedacht bij de Wagenwerkplaats. Nadat men van de zijde van de Samenwerkplaats / Groenspoor/ Stadsboeren/ Centraal Ketelhuis/ CliniClowns / Kei Boulderhal /Picosol / Duurzaam Soesterkwartier/ De Smaak fiets pendelt/ Rijnsoever / Westeneng planten en anderen.

Een groots opgezet plan om de Lente op 28 maart daadwerkelijk te beleven. Daartoe was het volgende gepland. De stadboeren breiden hun leden (moestuinbakken) fors uit naar 50. Nu zijn het er 25 maar men hoopt er na deze Lente dag 50 bakken bezet te hebben. Tevens zal er een project van start gaan voor een moestuin voor kinderen. Stroken grond worden geschikt gemaakt voor kinderen (en ouders)  De huur prijs voor deze “kinder”stek zal ook navenant worden aangepast. Een leuk plan.

De stadsboerinnen Cisca en Sonja zullen een aantal keren een vrolijke noot niet alleen hoorbaar maken maar ook laten zien met hun optredens.

wpl lente (120)Op het Centraleplein zullen kramen staan met allerlei “groene”producten zoals zaden, pitjes,plantjes,potjes. Een heuse “ruiltafel”om zaden en planten van gebruiker te doen wisselen. Hier en daar roept de tekst van de voordracht wat vraagtekens op. De inschrijving voor Moestuinen voor kinderen staat mooi omschreven, maar moest dat nu naast het bordje “Zaaddonatie”.

Streekproducten enzovoorts. In net midden is plaats voor de Smiley van het Soesterkwartier.

De opbouw. Een uurtje vroeger dan gepland al een poging gedaan het Lentegevoel vast te leggen. Om 10.00 uur was men al zeer enthousiast aan het werk bij de Stadsboeren om nog een groot aantal moestuinbakken in elkaar te zetten. Niet de kartonnen bakjes van een Grootgrutter, maar houten kratten van 1 x 1.5 m. Een bult zwarte potgrond en twee wachtende kruiwagens geeft aan dat er nog iets moet gebeuren.

6707092401_4876ef77b0_bMark Kino is met enige hulp bezig een gigantische Smiley te maken met behulp van bakjes met viooltjes en nog een andere bloemsoort.  Een hele klus om de juiste compositie te maken. wpl lente (69)Maar na een uurtje bezig te zijn geweest is het resultaat dan ook vanaf sommige satellieten zichtbaar.

De andere kramen beginnen zich te vullen met allerhande materialen.

In alle drukte hier is het aandoenlijk te zien dat er in de Veeren-smederij een begrafenisplechtigheid plaats vindt. Een schril contrast zijn de donker geklede bezoekers van deze plechtigheid naast de fleurige opbouw van de Lentemarkt.

wpl lente (64)De fietsen met laadbakken (Westeneng en Duurzaam) brengen heel veel groen en kleur mee. Picosol laat zijn zonnebloemen draaien op zonnen energie.  En op geheel Duurzame wijze, met eigen lucht worden de ballonnen opgeblazen van “de goede buren”. De Kraam met de CliniClowns is klaar en het promotieteam is er helemaal klaar voor. Bij de natuurlijke producten staat het barstens vol met biologische jampotjes/ gekweekte en onbespoten groen/ zaden en andere natuurlijke producten.

Gijs Valkenhoef van het Groene Spoor, zorgt dat alles ook blijft staan en  hangen waar dat is neergezet. Het waait licht en Gijs weet raad met wasknijpers. De eerste lichte regen is ook een feit.

Op de ruiltafel, liggen kluiten aarde waar delen van plantjes uitsteken. Goed dat er briefjes bij liggen wat het is. Mogelijk wel zeer zeldzame planten en of stekken van een mooie boomsoort.

Het Centrale Ketelhuis heeft inmiddels een werkzame kraam, met elektriciteit, blenders, koffiezetmachine en dergelijke apparatuur. Of te wel de inwendige mens kan een warme broodjes met een gezonde fruit mix aldaar verkrijgen.

wpl lente (143)Bij de Stadsboeren wordt inmiddels gemeld dat de 50 bakken inderdaad zijn verhuurt. Een succes. Een aantal mensen staan al te bepalen waar hun bak zou moeten komen te staan. Het is er in ieder geval al lekker druk.

Om 11.00 uur is de aftrap gegeven voor deze Lente Markt. De plantjes kregen in ieder geval al water.

 

Joke opent de Portiersloge met drukwerkplaats.

21

Om 15.00 uur opende Joke Sickman de Portiersloge, die vanaf dan ook een informatiepunt is voor de wagenwerkplaats bezoekers. Kunstenaar Leintje Hoogenkamp “huist” in de portiersloge met haar drukwerkplaats en winkel met kunst van haarzelf en anderen. Leintje zal ook zorg dragen voor de informatie en de info-standaard. Waar noodzakelijk met hulp van anderen.

23

Drukte van belang.

De opening werd met grote belangstelling door veel mensen bijgewoond. Zodanig dat alle soorten van lenzen en glazen besloegen. Helaas daardoor (nog) maar een “binnen” tentoonstellingsfoto. Mimoun, een van de (aankomend) verslaggevers van het Jeugdpersbureau, woonde deze opening ook bij. Zijn verslag houd u nog even tegoed.

De zaden en stekjes kwamen en gingen als zoete broodjes.

2

De zaden en stekjes ruilkramen, vonden gretige bezoekers. Logisch, als je wilt tuinieren dan het liefst met zoveel mogelijk verschillende groenten en kruiden. Gevarieerd eten betekend gevarieerd kweken. En natuurlijk werden er tips en tricks uitgewisseld bij de kramen en op “Het Rode Plein”.

18Het slot.

De lenteregen werkte niet echt mee aan het feestelijke karakter. Het was best fris en de regen was niet echt een uitnodiging voor het leuk opgezette feest. Daarmee vertrokken er veel van de kraamhouders toch ruim voor 17.00 uur. Maar de smiley gaf aan dat er een fors aantal bezoekers was geweest tussendoor. De jongeren namen de kans om even te klimmen op de Loc en naar binnen te kijken. En de overgebleven kraam-bemensers  stonden nog gezellig met elkaar pratend de tijd te vullen. Om 17.00 uur was het dan eindelijk weer even droog. “Al met al toch een geslaagde dag”, aldus Joke.

Verslag en Fotoalbum: Karel van Rooij en Nel Groenendijk

Foto reportage, klik hier.