Vorstelijk tafelen 1De aanhef doet al vermoeden dat we hier met iets Koninklijks te maken hebben. Niet dat de Kinderwijkraad aan tafel schoof bij onze Koning, maar dat scheelde weinig.
Gevierd wordt het feit dat we 200 jaar Koninkrijk hebben en de culinaire geschiedenis daaraan verbonden. Een reden voor onze jeugdige raadsleden eens nader kennis te maken met deze happening.

 

Tenslotte is het wel belangrijk te weten, hoe in ons Koninkrijk 200 jaar geleden ( en daarna) de groenten en piepers werden klaargemaakt en welke recepten dit heeft opgeleverd.
Nadat hun belangstelling kenbaar was gemaakt bij deze Culinaire festiviteit kregen de leden van de Kinderwijkraad Soesterkwartier een uitnodiging. Vriendelijk doch dringend werd verzocht om op 30 april 2014 te verschijnen in Apeldoorn, op het Koninklijke landgoed ’t Loo. Uit het verstrekte programma bleek dat de raadsleden KWR “vorstelijk”werden ontvangen.
Zo kon het gebeuren dat die dag zich een 16 tal raadsleden getooid en versiert, zich verzamelden bij het station Amersfoort. Om 14.53 de trein namen naar Apeldoorn, hetgeen voor een paar raadsleden als een bijzonder ervaring was. De eerste keer in een trein en nog op tijd ook.
De algeheel bezielende leiding was in handen van Jolande Koelewijn, met assistentie van Ercan Ates, Nicole Esteje en Joella Jansen. Immers met 16 enthousiaste koters op stap gaan, vergt wat begeleiding.
Gekomen in Apeldoorn, werd het gezelschap opgewacht door een dienaar des Koning, geheel in stijl en paard en wagen. Voor de kenners, een Jan Plezier. Daar de Friese doorlopers niet voornemens waren gelijk te vertrekken, besloten de raadsleden hun 16 PK in te zetten en de boel vlot te trekken.
Na een tocht door de stad Apeldoorn werd het landgoed na 3 kwartier bereikt. Nu lag het in de bedoeling dat de oprijlaan naar een der gebouwen, gebruikt werd om de genodigden, “op te stellen. Dit voor een defilé langs de Vorstelijke gasten en hoogwaardigheid bekleders, die op het bordes nipten aan hun versnapering.

 
Vorstelijk tafelen 2Nu bevond zich op de oprijlaan, buiten de anderen genodigde, ook een zeer vreemde auto. Deze 300 BMW Jetta, met de deuropening aan de voorzijde, trok veel aandacht van onze raadsleden. Knap stom dat je de hele voorkant moet open doen, om in te stappen. Maar het lukte ze toch om wisselend even in dit bijzondere voertuigje plaats te nemen. Natuurlijk werd het geheel op de foto gezet.
De schutterij, de bakkerij, Flipje uit Tiel, de BMW, de Kinderwijkraad en anderen, schreden uiteindelijk langs het bordes. Hierbij een gezongen tekst ten gehore brengend, > Lang zal ze leven<.
Het Culinaire boek “Vorstelijk Tafelen” werd gedurende dit defilé aangeboden aan ons Vorstenhuis.
De Jan Plezier met Friese doorlopers ( Koets met Paarden) kreeg hierna de opdracht het ’t Loo te verlaten, om naar de dichtstbijzijnde Mc Donald te rijden. Dit om vast te stellen of er de laatste 200 jaar iets veranderd was in de “Big Mac”met friet.
Onze raadsleden lieten zich deze tongstrelende gelegenheid zeer welgevallen. Of te wel de patat met hamburger smaakte goed. Je krijgt immers een reuze honger van deze Vorstelijke reis.
Na de maaltijd, al lopend naar het station Apeldoorn waar om 19.13 de trein naar het thuisfront weer werd aangevangen.
Om 19.40 uur konden de wachtende ouders hun raadslid weer omarmen.
Een leerzame, leuke, gezellige en goed georganiseerde middag en voor een enkeling een hele belevenis.
Het vervolg is, dat vele restaurants ed. hun menukaart zullen verrijken met “oude gerechten”uit de tijd van Willem II en zo.
Eet smakelijk.

Foto’s van Nicole Estege.
Klik HIER voor meer foto, s.

Vorstelijk tafelen 3