KuikensBij de pinguïns van DierenPark Amersfoort heeft een heuse geboortegolf plaatsgevonden. De kuikens zijn naar de crèche gebracht, waar het met vijf kuikens een drukte van belang is.

‘‘Zwartvoetpinguïns planten zich bij ons het hele jaar voort’’, vertelt hoofddierverzorger Bas Aalders. ‘‘Zoveel kuikens tegelijk is voor ons een unicum, het is echt topdrukte.’’ De eerste paar weken blijven de jongen op het nest en worden zij gevoerd door hun ouders. Per stel wordt er meestal één ei gelegd. Het park verwacht binnenkort nog meer geboortenieuws bij de groep, want er zijn nog stelletjes aan het broeden.

De kuikens van de Amersfoortse pinguïngroep zijn nu zo’n zes weken oud en zijn in de crèche geplaatst. Hier leren zij de komende weken vis van de dierverzorgers aanpakken en maken voorzichtig kennis met het water. ‘‘Wanneer de pinguïns hun dons kwijt zijn, gaan zij een paar keer het peuterbadje in zodat de jongen niet schrikken als zij de eerste keer in de grote vijver van hun ouders belanden,’’ zegt de hoofddierverzorger. Tegelijkertijd controleren de verzorgers of het verenpak waterdicht is. De kuikens gaan gemiddeld zo’n drie weken naar de opvang, daarna komen zij in de groep bij hun volwassen soortgenoten in DierenPark Amersfoort.

http://youtu.be/9wjIAHa0cw8