SHD (74) (Custom)28 juni, Amersfoort Dieselt>>>>>>>>>  en wij mochten mee.

In de ruime aankondiging vorige week van dit jubileum, kon U al uitgebreid lezen wat de Stichting Historisch Dieselmaterieel allemaal aan het doen is. Zo werden het aantal treinstellen en een groot aantal dieselbussen genoemd. Al dan niet al gerestaureerd. Een fotoalbum met al deze voertuigen en treinstellen werd bijgevoegd. Wellis waar gefotografeerd in een andere omgeving of seizoen. Maar zaterdag 28 juni kon men ter plekke de voorheen genoemde voertuigen zelf gaan zien, voelen, aanraken, er in zitten en …. Een rondrit mee maken.

Al vroeg doken de eerste “sporofielen”en dieselfanaten op. Tot op de tanden gewapend met foto en video apparatuur. In slagorde opgesteld werd elke binnenkomst van een al dan niet gerestaureerde bus op de gevoelige (digitale)plaat vastgelegd.

Blikken van herkenning en kreten van “ach, weet je nog”deze reed in Den Haag (HTM) en die blauwe, die stonden hier voor het station. Weemoed maakte zich meester van de aanwezige bezoekers.

Gezegd moet worden dat vele bussen, onmiddellijk herkend werden en ook de plaatsen en ondernemingen waar zij thuis hoorden, werden genoemd.

De opgestelde locomotieven, loc 2205 / 2275 en de 2 siks, (mat 200/300) trokken ook  veel ( fotografische) belangstelling. In een diesel reizigerstrein was zelfs koffie gezet.

Een vraag die velen stelden was, wat die Elektrisch omgebouwde 1100 daar deed. Zoeken naar de tankdop voor de diesel had weinig zin. Nam niet weg, dat ook deze in Oranjekleur gespoten E locomotief veel belangstelling had.

Een grote groep chauffeurs, begeleiders en mensen van de stichting hadden zich verzameld voor de Wagenwerkplaats. Van hieruit werden de diverse chauffeurs hun nieuwe bestemmingen en routes verteld. Veel van de opgestelde bussen werden vandaag gebruikt voor een rondrit, of door de stad, naar een buitengebied, of door het Soesterkwartier. Deze rondritten werden druk bezocht.

Dat de voormalige bussen, niet helemaal berekend waren op verkeersdrempels is nu wel duidelijk geworden. De afstand tussen de voorkant en de wielas van die “oude”bussen is beduidend anders en geeft een vervelende aanraking met het wegdek ten gevolg. Langzaam passeren was het devies en dat ging goed. Nostalgie dook weer op, als je de oude lijnbus weer door de Violenstraat ziet rijden. De dieselgeuren die zich verspreiden. Tja, het is leuk om weer mee te maken.

SHD (27) (Custom)Dat moet ook de Heer Wisman en zijn zoon gedacht hebben. De Hr. Wisman gepensioneerd machinist van de NV Nederlandse Spoorwegen, was duidelijk herinneringen aan het ophalen. Elk voertuig bekijkend en zelf even als chauffeur plaats nemen in een BBA bus. Het bleek dat de Hr. Wisman afkomstig uit de Palmstraat 286 (vroeger) machinist was geweest op de stoomlocomotieven. Al snel werd aangegeven, van wist U dat daar en daar en toen. De verhalen over de Wagenwerkplaats in de oorlog. Dat het eikenhout in de werkplaats door de Soesterkwartierders “werd geleend” voor de kachel. Waar het oliedepot had gestaan, wat in de oorlog door een bom werd verwoest, wijzend naar de bewuste plek achter de laswerkplaats. Prachtig om te zien hoe Vader en zoon genoten van de uitstalling van materieel. Later werd aan de redactie een foto gezonden, waarop de machinist Wisman staat afgebeeld. Deze vindt u in het bijgevoegd fotoalbum.

Later op de dag, werd nogmaals een bezoek gebracht aan de jubilarissen. Het grote aantallen fotograven was niet verminderd. De andere toeschouwers/ bezoekers maakten veelvuldig gebruik van de rondritten.

SHD, van harte gefeliciteerd met het 10 jarig jubileum, met al hun vrijwilligers die het mogelijk maken, dat dit materieel behouden blijft.

De organisatie kan terugzien op een geslaagde dag.

Verslag en foto’s Karel van Rooy

SHD (2) (Custom)Een fotoreportage vindt U (klik )  hier.