DSC_2313Op de Wijkwebsite werd kort geleden deze rommelmarkt van het Prisma College te Amersfoort aangekondigd. Op 23 mei tussen 16.00 en 20.00 uur, konden belangstellende weer eigenaar worden van allerlei 2e hands spullen. Op de parkeerplaats van de Verkeerstuin waren daarvoor diverse kraampjes opzet. Een terras gemaakt voor het nuttigen van versnaperingen. Uiteraard een verkooppunt hiervoor. Een luchtkussen voor de kleintjes ( en volwassenen ). En om je meegebrachte kinderen er anders uit te laten zijn, waren er wat studentes druk met het schminken van de kleintjes. Alle kramen voorzien van “banners”met de naam EDUKANS.

Het Prisma College bevindt zich op de Kaliumweg en is een VMBO school voor ondermeer de opleiding EEM, wat staat voor Expressie, Entertainment en Multimedia

Aangetrokken door de afkortingen EDUKANS en EEM en het goede doel wat zij nastreefden, een bezoek gebracht aan de rommelmarkt. Op aanwijzing van een aantal leerlingen vertelde de directeur van het College, de heer Wim van Deijk, het volgende. Meerdere scholen in Nederland doen mee aan het project EDUKANS, wat betekend “een Educatieve kans”. In dit geval betrof het scholen in de zogenaamde ( wat wij noemen) ontwikkelingslanden, waar onderwijs er heel anders uitziet. Het gesponsord organiseren van diverse activiteiten, zoals paasbroden verkopen, een sponsorloop en meer dingen. Het doel is om ruim 10.000.00 euro op te halen voor het project. In dit geval waren landelijk een aantal studenten uit Nederland uitgezonden naar diverse scholen in Zuid Amerika en Zuid Afrika, waaronder Kenia. Vanuit het Prisma College was de studente Sanaz, uitgezonden naar een school in Kenia. Uit haar verslag blijkt wel dat de scholen hier niet vergelijkbaar zijn met die van daar. Aan alles is een gebrek. Leermiddelen dan wel locaties ontbreken voor goed onderwijs.

Klas 3 EEM heeft en had zich ingezet voor de diverse sponsoren en nu dus de rommelmarkt op de Wagenwerkplaats. EEM is zoals vermeld een studierichting op het Prisma College.

Ter plaatse was ook de studente Sanaz die in Kenia was geweest. Zoals zij omschreef, mogen we hier ons zeer gelukkig prijzen met onze vorm van onderwijs en de faciliteiten die studenten hier hebben. Zoals zij vertelde. Er is gewoon zeer weinig. In vergelijking, een studente in Kenia groep 8 (vergelijkbaar 2e jaars VMBO, heeft het niveau van een basisschool leerling groep 6. En het lesmateriaal is desgewenst ook van dat niveau. Ze verklaarde zeer geschrokken te zijn van de manier en omstandigheden waaronder in Kenia kinderen en studenten hun onderwijs volgen.

Happend en likkend aan een ijsje en wandelend over het terrein, denk je toch na over hetgeen Sanaz je net verteld heeft.

De opbrengst van de rommelmarkt zal het streefbedrag van 10.000.00 euro nog niet gehaald hebben. Maar klas 3EEM zal doorgaan met het voeren van acties om dit bedrag te behalen.

 

Verlag en foto’s Karel van Rooy

CSC_2321Een kleine fotoreportage vindt U hier.