Open dag Wijkmuseum (2)Gelijktijdig met de Rommelmarkt, was dit gegeven voor het Wijkmuseum een mooie gelegenheid hun deuren open te zetten en het publiek een blik van herkenning te geven uit het verleden.

Voor de bezoekers, geboren zeg maar in de jaren 40- 50-60 was het vooral een “Ach ja, dit hadden Opa en Oma ook, en deze kachel en zo voort.

 

Of leek het interieur verdacht veel op wat ze vroeger bij Opa en Oma hadden gezien.

Het museum had zojuist een eerste model van een naaimachine verkregen. De leeftijd werd toch wel op zo,n 100 jaar geschat, dus een antiek modelletje. Maar voor die tijd een enorme vooruitgang natuurlijk, dat die gietijzeren machine stukken stof aan elkaar kon krijgen door alleen maar aan een wiel te draaien.

En hoe leg je uit dat een vierkantkastje met een draaischijf, met daarboven een arm met naald, een apparaat was waarmee je 78 toeren (bakeliet) kon laten draaien waardoor er muziek uit het ding kwam. De voorloper van de Ipod zeg maar, maar dan anders.

Dat de wijze van potten en pannen in de ingerichte keuken er een tikje anders uitzagen dan tegenwoordig is een gegeven. Maar hoe kwam het dan dat al die pannen/kannen en potten zo zwaar moesten zijn.  Je hebt als ouder heel wat uit te leggen aan je kinderen van nu, hoe jij “vroeger”hier mee omging.

Leuk en inventief om te zien hoe de slaapkamers van toen, functioneel waren. Kleinbehuisd met toch een groot aantal kinderen.

Voor de liefhebbers van lectuur. Van kerkelijke zijde had het museum, werkelijk schitterende boeken gekregen omtrent de toenmalige Rooms katholieke Kerk . Een gigantisch boek uit 1914 is rijkelijk geïllustreerd met prenten en tekeningen uit die tijd. Een tweede boek met eveneens vele afbeeldingen/ tekeningen betrof het wel en wee van de opgeleidde missionarissen en het Vaticaan.

Het Wijkmuseum is gevestigd in de Bonifaciusstraat nummer 61 en is zeer de moeite waard te bezoeken.

 Bekijk HIER alle foto’s

Foto,s: Karel van Rooy

Open dag Wijkmuseum (3)