Onder het motto, in de brand uit de brand, wilde de Kinderwijkraad wel eens weten hoe dat nu allemaal bij de Brandweer werkte.
Raadsleden en Doenja’s gingen als voorbereiding aan de slag. Teneinde zo goed mogelijk beslagen ten (gesmolten) ijs te komen, werd een vragenlijst samengesteld.
In totaal waren er 20 vragen op schrijft gesteld die de Brandweer maar eens moest beantwoorden. De lijst is onderaan het verslag bijgevoegd.
Op 11 mei klokslag 10.00 uur kwamen de leden van de Wijkraad op de fiets aan bij de Brandweer. Ook enkele ouders deelden deze belangstelling en waren meegekomen. Met een hartelijke ontvangst van Pieter de Vries, bevelvoerder van een ploeg, begon de tour. Allereerst werd kennis gemaakt in de eetzaal en vertelde Peter wat zijn functie was. Opgemerkt werd, dat als de alarmtoeter ging, hij en de aanwezige ploeg brandweerlieden, onmiddellijk weg zouden gaan en de Kinderwijkraad alleen in het gebouw zou zijn.
Het plan volgend werd er eerst een rondleiding door het hele gebouw gehouden, waar inderdaad alle deuren open gingen.
In de privé vertrekken, zeg maar de gesloten afdeling van de brandweer, vertelde hij de opstelling van de manschappen. Een ploeg van 8 mensen heeft dagelijks 24 uur dienst. Ze maken hun eigen eten, sporten daar. Doen onderhoud aan de brandweerauto’s en slapen daar ook. Zo hebben ze 3 ploegen die elkaar om de 24 uur afwisselen. Daarnaast bestaat er ook een vrijwillige brandweer die oproepbaar is, als de vaste ploeg is uitgerukt en er nogmaals alarm is.
De woonkamer, keuken en slaapkamers mochten worden bekeken, waar hier en daar een nog wat duffe Brandweerman ( Zondag dus uitslapen) de vlucht nam. Ook het boodschappen doen behoort tot de dagelijkse werkzaam heden.
Gaandeweg de rondleiding leek het handig de vragen die opborrelden maar alvast te stellen en niet te wachten op de slotronde in de eetzaal.
Een bezoek aan de riante Sportruimte maakte onderdeel uit van de tour. Een grote ruimte geheel gevuld met fitness apparaten . Niet algeheel vrijblijvend voor de brandweer. Het sporten is een vast onderdeel wat zij op een dag moeten doen.
Beneden in de onderhoudsgarage, de timmerwerkplaats en schilderwerkplaats, begonnen de leden van de Raad los te komen met hun vragen. Praktische vragen over wat ze zagen aan voorwerpen en dingen die ze niet kenden.
In de ,normaal, goed afgesloten ruimte voor de gasmaskers en perslucht apparatuur werd veel aandacht besteed aan het hoofd op de tafel. Onder de theemuts bleek een zwart hoofd te zitten. Peter legde uit dat dit hoofd gebruikt werd om persluchtmaskers te testen. Het hoofd kon ademen en zo konden ze de maskers testen of ze niet lekten.
De afdeling slangen leverde ook vele vragen op voor Peter. Hoe lang ze waren ( 25 m) en hoeveel je er aan elkaar kon zetten. (8) . Waarvoor de brandweerputten op straat dienden. Of de slangen nog te drogen werden gehangen enzovoorts.
Geduldig werd alles uitgelegd, hoe de brandweerauto,s ook als pomp konden werken om ergens water vandaan te halen, als er geen waterleiding in de buurt is.
Gekomen bij de walk in Closet, zeg maar een hele grote inloop kast met brandweer kleding, mochten de raadsleden even passen. In deze ruimte hangen de brandweerpakken/helmen/laarzen van de personeelsleden. Keurig klaar gezet, waarbij de brandweerbroek opgevouwen over de laarzen ligt. Klaar om binnen een paar seconden alles aan te trekken bij alarm.
Een aantal Raadsleden hebben de brandweerhelmen en jassen getest. Met name de brandwerende schermpjes in de helmen waren onderdeel van veel aandacht. Mocht men niet beter weten, leek er zich een aflevering uit starwars af te spelen.
Uiteindelijk mocht die grote deur open waar al die rode dingen stonden. Of te wel de garage met de Brandweervoertuigen. De Raadsleden mochten van de nabij staande blusauto,s, alles open doen. Achter het stuur zitten, of in de cabine achterin. Dat was een goed plan en binnen de kortste keren waren de auto,s bezet en alles getest.
Bij een enkele volwassene, werd een lang gewenste droom werkelijkheid. En ook Jolande Koelewijn, bleek zeer goed met de rolluiken van de Blusvoertuigen overweg te kunnen.
De brandweer Amersfoort bezit een groot aantal voertuigen. Variërend van de blusvoertuigen, gevaarlijke stoffen wagen, terreinwagen en duikuitrusting. Om alle soorten calamiteiten aan te kunnen.
Na een halfuurtje Brandweerauto testen, vertrok het gehele gezelschap weer naar de eetzaal.
Ondanks het feit dat velen van de op het lijstje staande vragen als gesteld waren, waren er toch weer nieuwe vragen. De afspraak was, dat er nog 20 vragen gesteld konden worden. Een paar vragen waren heel nadrukkelijk gericht op het gevaar wat brandweermensen lopen. Men wilde weten wat de naarste ervaring was van Pieter en wat hij allemaal had meegemaakt.
Pieter vertelde dat hij zelf angstige momenten had gehad met een duikoefening onder het ijs. Hierbij kwam hij vast te zitten en moest hij door andere duikers bevrijd worden.
Ook het feit dat er brand was geweest in de Brandweergarage zelf. Een wasdroger was in brand gevlogen. Toch een rare gewaarwording in je eigen kazerne.
Het educatieve van deze vragenronde is een veelvoud van logische dingen. Is water altijd goed om te blussen. Hoe heet wordt het bij een brand. Hoe warm krijgt een brandweerman het in zijn pak.
Waarom is er geen jeugdbrandweer in Amersfoort. ( Dit laatste is omdat men dat niet ziet zitten bij de brandweer).
Waarom er geen brandweervrouwen waren. Pieter vond dit ook jammer, alhoewel er korpsen zijn die ze wel hebben.
Valse alarmen, wat kost dat voor degene waar het alarm is.
Wat de opleiding was. Hoe wordt ik brandweerman. Is er een school voor.
Elke vraag werd duidelijk beantwoord.
Na de 23 ste vraag en inmiddels 1 uur en 40 minuten na binnenkomst werd het tijd om afscheid te nemen.
Na nog een groepsfoto met Pieter werd beloofd dat er morgen nog een delegatie van de Kinderwijkraad kwam om een presentje aan te bieden.
Pieter werd bedankt voor zijn duidelijke uitleg en vooral de gastvrije ontvangst en rondleiding door alle vertrekken, werkplaatsen enz.
Gelukkig heeft zich tijdens de hele rondleiding geen incident voorgedaan, anders was de rondleiding niet doorgegaan of flink onderbroken.
Vragen brandweer bezoek 11-05-2014
1) Kan je alle branden blussen met water?
2) Hoe vaak moeten jullie gemiddeld uitrukken per dag?
3) Hoeveel kost het om uit te rukken?
4) Hoeveel brandweerleden moeter er op de kazerne zijn?
5) Hoeveel liter water kan er in een tank van een brandweerauto?
6) Hoeveel brandweerauto’s hebben jullie?
7) Wat zijn de gevaarlijkste braden?
8) Zijn er ook brandweervrouwen? Zo ja hoeveel?
9) Hoeveel graden kan een brandweerpak aan?
10) Heb je een diploma nodig om brandweerman te zijn?
11) Hoe hard kan een brandweerwagen rijden?
12) Mogen wij in een brandsimulator?
13) Hoe hoog kunnen de ladders van een ladderwagen?
14) Wat is het meest brandbaar in een huishouden?
15) Is een brandweerwagen vuur bestendig?
16) Moet feestversiering brandveilig zijn?
17) Is er wel eens brand geweest in de kazerne?
18) Wat is de gekste plek waar jullie ooit brand hebben moeten blussen?
19) Wat doen jullie als er geen branden zijn?
20) Wat is het grootste gevaar tijdens het blussen van een brand?
Alle vragen en nog veel meer zijn beantwoord.
Verslag en foto,s Karel van Rooy.
Voor meer foto,s klikt U HIER.
Geef een reactie