CSC_1282

De uitnodiging en uitleg op deze website over het FabLab, geeft redenen om nu eens nader kennis te maken met dit samengesteld fenomeen. Het doen samensmelten van  Fabricatie, Laboratorium  naar FabLab  nader bekeken.

En zeer verrassend om op de Wagenwerkplaats, (1e weg rechts en dan het gebouw bij de schommel) een zeer enthousiast echtpaar aan te treffen, Leo van der Veen en zijn vrouw Iris Douma. Na de gastvrije ontvangst werd een rondleiding gegeven door de werkplaats.  Gezegd moet worden dat de inventiviteit en expressie van beiden geen grenzen kent. Bij het woord “draaiorgel”denkt iedereen aan een muziekapparaat wat op markten en feesten hun grachtengordelmuziek laten horen. Leo heeft hier een feitelijke machine van gemaakt door het draaiorgel inderdaad feitelijk om zijn as te laten draaien, wat een geheel nieuwe dementie geeft aan het object. Van de ene in de andere verbazing vallen, staat er een machine die handje schud, altijd makkelijk bij een receptie. Een kaartautomaat van de Metro, geeft geen treinkaartjes maar visitekaartjes. Een parkeerautomaat, laat in zijn scherm niet zien hoeveel tijd je nog hebt, maar een filmpje wat er gebeurt als je tijd voorbij is. Je auto rijdt de gracht in. Een orgel wat als een soort muziekdoos bestuurt wordt door een grote motor met daaraan een as met houten schijven die de toetsen indrukken.

Desgevraagd verteld Leo dat hij ook de software voor het NOS journaal ( grote scherm achter de presentator) heeft geschreven. Voor de nieuwe bibliotheek de afscheiding en zitjes heeft gemaakt, bestaande uit 12000 oude boeken. Een stapel boeken heeft geplaatst bij de Kringloop (tot aan het plafond) en ga zo maar door. Dit in beide projecten in samenwerking met Jelle de Bruijn De werkplaats staat vol met trefwoordelijke attributen die met een druk op de knop aan de gang gaan. Een scootmobiel in de vorm van een vliegtuig (Het project heet Josefien Vliegmachien) is dan ook niet vreemd na een bezoek aldaar. Dat het maken van bepaalde decorstukken voor het Opera gebouw en de Rijtuigenloods ook deel uit maakt van de werkzaamheden, bevreemd niet.

CSC_1276Het echtpaar verteld dat kinderen hier na vrije lust kunnen knutselen met elektronica en allerlei spullen om hun eigen ontwerp te maken.  Inmiddels is een gekozen onderwerp (tekening) op de laptop uitgekozen om een daadwerkelijk 3 D tastbaar figuur te printen. De oranje machine, met zelf geprinte handvatten is aan het werk. Bij een temperatuur van 220 graden, brengt een naald vloeibaar plastic aan op een plateau . Na een paar minuten is het plaatje op de laptop geen plaatje meer maar een voorwerp wat je kan vasthouden. Een prachtige gewaarwording.

De herkenbaarheid en juiste verwijzing naar het Atelier wordt nog verbeterd bij de ingang van de Soesterweg. Voor de knutselaartjes in het Soesterkwartier een absolute aanrader om eens kennis te maken met deze werkplaats Nr 37.

Voor nadere informatie en contact kijk eens op hun website of Facebook

 

Foto,s  Karel van Rooy en website Nr37