Architect Dieter doet een technisch boekje open over energieneutraal bouwen Donderdagavond 27 maart was het jaarlijkse feestje van Duurzaam Soesterkwartier weer heel aanstekelijk en goed bezocht. Bijna 100 wijkbewoners lieten zich inspirereren tijdens een plenair programma van een uur en daarna een duurzame markt waar de 8 werkgroepen van de vereniging vertelden over hoe zij de wijk mooier, duurzamer en leefbaarder maken.

Marieke van Krugten beet de spits af met een verhaal hoe het gaat met haar huis aan de Hunzestraat. In 2012 won zij de renovatie energieneutrale woning. Sindsdien is er veel gebeurd. Een team van experts heeft een plan gemaakt om dit unieke project in Nederland te realiseren. Marieke gaf aan dat het voor haar vooral een eye-opener was hoe handig het is om een visie op je eigen woning te hebben voordat je gaat investeren. De kostbare uitbouw van de zolder van een paar jaar geleden zou ze met de kennis van vandaag heel anders hebben aangepakt. Architect Dieter Dettling, ook uit de wijk, vulde haar aan met een technische uiteenzetting van het energieconcept. Eerst besparen, daarna de restvraag van energie duurzaam invullen, is zijn motto. Elke muur, elke hoek, elk apparaat van de woning heeft hij onderzocht en voorzien van een detail-plan voor verbetering.

Herman Schotman van 033-energie nodigde vervolgens huurders en woningeigenaren van het Soesterkwartier uit om mee te doen aan een meedenk-groep. Gedurende een jaar wil hij met deze groep 8 keer bij elkaar komen met als doel de geleerde lessen vanuit de Hunzestraat op een betaalbare manier toegankelijk te maken voor de rest van de wijk.

Op gebied van mobiliteit wist Hedwig van der Linden van de Soesterweg het gehoor te inspireren om vooral auto’s te gaan delen. Tegen de klippen van de crisis op slibt de wijk vol met steeds meer auto’s, die vervolgens grotendeels stil staan. Dat moet handiger! Met MyWheels heeft zij een wijk-plan opgezet om het wel heel gemakkelijk te maken binnen je eigen wijk een auto van een ander te gebruiken. Alles is dan geregeld met verzekering en kosten, en het is niet duur.

Ook van het Soesterhof was nieuws te melden. Simon de Jong uit de Palmstraat vertelde enthousiast over zijn plan om met 40-50 families uit de wijk een nieuwe droombuurt te bouwen op de Wagenwerkplaats. De groep heeft zich inmiddels officieel verenigd in Soesterhof. Nu dit plan steeds concreter wordt (onderhandelingen gestart, tekeningen gemaakt) haken steeds meer buurtgenoten aan. Er is overigens nog ruimte voor meer mensen die geïnteresseerd zijn.

De verrassing van de avond was het lied dat vanuit enkele buren van de Puntenburgerlaan was gemaakt “t Is moeilijk bescheiden te blijven, als je in ’t Soesterkwartier, meedoet aan al die projecten, we er velen van hier”. Maar liefst 3 coupletten werden door alle bezoekers in volle borst meegezongen.

Tijdens de markt werd nog lang doorgepraat over al het moois dat in de wijk gebeurt. Met een goed gevoel en een hoofd vol nieuwe ideeën ging een ieder naar huis.