Zaterdag 29 September, in “het Nieuwe Eemland” aan de Daam Fockemalaan werd de AED en reanimatie cursus gegeven. ruim 250 mensen hadden zich opgegeven voor deelname. De cursisten die de eerste sessie meemaakten kregen het openingswoord van burgemeester Bolsius. De middaggroep cursisten kregen een openingswoord van de voorzitter van de Stichting reanimatie Netwerk Amersfoort en daarna het verhaal van BN-er Bas Westerweel.

Bas Westerweel dankt zijn leven aan mensen die hem konden reanimeren. Daarna kreeg hij nog een behandeling en vanaf dat moment noemt hij zich “By-pass Bas” Sindsdien leeft hij ook bij de -, en viert hij het leven elke dag. Tuurlijk stond zijn leven en dat van z’n gezin eerst op z’n kop. De manier waarop hij en de mensen om hem heen verder gingen is alles bepalend.

De cursisten kregen bij voorbaat dank en werden succes gewenst, waarna sommige groepjes gelijk aan het oefenen gingen. (De mensen van deze groepen waren ruim op tijd waardoor vooraf al de motivatie besproken was.) Goed opletten en de juiste volgorde is belangrijk om te voorkomen dat er geen groter schade ontstaat.

In andere groepjes werd eerst nog even uitgewisseld waarom men meedeed. De verhalen verschilden van “gewoon mensen willen kunnen helpen” tot een partner die een hartstilstand kreeg. Hoe dan ook bleek dat de mensen die er van dichtbij mee geconfronteerd waren geweest zich nooit meer zo machteloos wilden voelen. Na deze uitwisseling gingen ook deze groepjes aan het oefenen.

Het was goed dat er oefenpoppen waren anders had menig patiënt een hersenschudding of erger gehad. De oefening baarde wel kunst, en herhaling van de volgorde alsmede de oefening onder toezicht leverd wel geslaagde cursisten die in de stad of de regio straks wel hun “werk” kunnen doen.

Een van de cursusleiders had een muziekje gevonden, met een deuntje dat bovendien heel makkelijk blijft hangen en de 110 beats per minuut die bij een reanimatie het tempo helpt vast te houden.

Binnen het Soesterkwartier is er nu nog een gebied dat “ver weg” ligt. Buiten het bereik van een AED, want in dergelijke situatie telt elke seconde! Het gebied ter hoogte van speeltuin Soesterkwartier kan nog een AED gebruiken. Wellicht kan die op korte termijn gerealiseerd gaan worden. In dat geval laten wij het u natuurlijk graag weten!

Deze cursusdag werd mogelijk gemaakt door: bijdragen van de Rabobank en de Rotary, medewerking
van het Rode Kruis, Laerdal leverde oefenpoppen en de Hartstichting zorgde voor voldoende AED trainingsapparaten, ook “het Nieuwe Eemland” voor het beschikbaar stellen van de ruimte, en alle vrijwilligers en Stichting Reanimatie Netwerk Amersfoort, waarvoor allen dank!

Verslag en foto’s: Nel Groenendijk