095-BZB ploeg Wph Amersfoort in actie zomer 1964Vanaf 31 mei a.s. is er alweer een nieuwe tentoonstelling te bezichtigen in het Wijkmuseum Soesterkwartier. De titel luidt: “Brand meester in het Soesterkwartier”. De expositie zal op zaterdagmorgen 31 mei rond de klok van twaalf uur op spectaculaire wijze worden geopend. Iedereen die daarvan getuige wil zijn, is van harte welkom.

Diverse voorwerpen uit de collectie van de bekende Amersfoortse brandweerhistoricus Wim Vivié zullen worden getoond. Ook de brandweergeschiedenis van de wijk zal uitgebreid voor het voetlicht worden gebracht. In het Soesterkwartier hebben, in de loop der jaren, een groot aantal branden en brandjes gewoed. De heer Vivié zal daarvan een uitgebreide documentatie tentoonstellen. Het betreft divers fotomateriaal maar ook documentatie zoals brandweerrapporten en dergelijke die bewaard zijn gebleven. Het Soesterkwartier is altijd al nauw betrokken geweest bij de Amersfoortse brandbeveiliging. Door de jaren heen zijn er dan ook uit de bewoners van het Soesterkwartier veel brandweermannen, zowel beroeps als vrijwillig voortgekomen.

126-Brandweer ploegVoor de groep vrijwilligers was er zelfs een brandweervoertuig op het terrein van Gemeentelijke Reiniging geplaatst. Ook op de Wagenwerkplaats was er een groep vrijwilligers. Zoveel personeelsleden van de Wagenwerkplaats waren in de jaren ’60 betrokken bij de (vrijwillige) brandweer- en ongevallenploeg. Wie (extra) dienst had kreeg natuurlijk wel een vergoeding. De meesten van hen woonden in het Soesterkwartier.

Het materieel staat opgesteld voor de brandweergarage op de Wagenwerkplaats. Thans is hier Atelier 37 gevestigd. Soesterkwartierder/kunstenaar Leo v.d. Veen houdt hier tegenwoordig huis.

 

brandweerbusDe expositie Brand Meester (31 mei tot en met 31 augustus) is te bezichtigen iedere zaterdag van 12.00-17.00 uur of na afspraak. Wijkmuseum Soesterkwartier, St. Bonifaciusstraat 61.

zie www.wijkmuseumsoesterkwartier.nl

Nadere informatie bij: Wim Vivié tel. 06-24206803 of Hennie Mosterd: 033-4618890

 

125-Gehele BZB &Ongevallenploeg jaren 60