aa10De  titel doet vermoeden dat het een dolle boel is geworden tijdens de 3e dag van de Sport en Spelweek, georganiseerd door de Buurtkerk Activiteiten Soesterkwartier en de Speeltuin SK. Wel om U gerust te stellen, dat werd het.

Na de fantastisch dag van gisteren met de modeshow en de skelterbouw als hoofdmoot, stond vandaag < game’n > (spel) op het programma. Van te voren was niet aangegeven wat er precies zou komen, dus bij aanvang om 13.00 uur was het erg rustig. De BAS medewerkers waren bezig met het klaar zetten van de diverse spellen/ objecten. Een aantal kinderen uit de groep van de dagen ervoor kwamen eens kijken of hetgeen er komen zou, ook zou bevallen. Wel ff sjekken dus. Als er pionnen op het voetbalveldje worden geplaatst heeft dat de belangstelling van de jeugd. Meer en meer kinderen verschijnen ten tonele en in “now time”zijn er zo,n 20 bal specialisten m/v aanwezig. Die hebben de voetbalclinics bijgewoond zo te zien. Maar de organisatie had het anders bedacht.

Nadat alle aanwezige zich hadden verzameld, werd het middag programma uitgelegd, te beginnen met “Softbal”voor de groteren en de kleintjes kregen een aangepast programma.  Echter het aantal kleintjes was nog wat beperkt zodat dit wat later startte ( ze kwamen wel hoor).

bas dag 3 (16)Het softballen werd gestart met twee ploegen . En na de eerste fanatieke klappen met de “bat” kwam de geest uit de fles. Meerdere jongens en meiden die kwamen kijken   gingen mee doen. Om kort te zijn het werd een felle strijd tussen de beide partijen. Er viel zelfs een gewonde. Maar na deskundige verzorging ook weer snel op de been. De stand eindigde in 22-21, kijk dat zijn nog eens uitslagen.

Het programma voor de kleinere leeftijdsgenootjes wat bestond uit maar liefst 18 onderdelen voor die middag, werd een alternatieve zaak. Maar de speljuffen en meesters zijn creatief hebben we gezien. Dus ook  voor de kleintjes werd er een en meerdere spellen gedaan.

bas dag 3 (76)Na de softbal wedstrijd werd het ingewikkeld, eigenlijk was dat niet zo, maar om opgeblazen ballonnen  heel te houden voor de aftrap van het nieuwe spel, was wat moeilijk. De BAS juffen hadden een spel bedacht, waarbij je een opgeblazen ballon aan je schoen moest vast knopen (met een touwtje) en dat je op het speelveld moet proberen de ballon van je tegenstander stuk te trappen. Wel dat lukte. het knalde er flink  op los voordat de wedstrijdfluit had geklonken. Dus menigeen moest zelf meerdere keren een ballon op blazen. Dat was uiteraard lachen geblazen. Maar uiteindelijk was het dan toch zo ver dat iedereen een ballon “ergens”aan vast had geknoopt. Dit doordat een aantal kids geen schoenen meer aan had. Het mocht de pret niet drukken. Na het aftellen van 10 naar 0, konden ze eigenlijk niet meer wachten. Een hele horde “ballon aan het been”, enthousiastelingen stoof de arena in. De voorbereiding heeft even geduurd, de wedstrijd zelf was zo afgelopen. Er werd flink gestampt en wat achterbleef waren een heleboel stukjes gekleurd materiaal wat ooit als ballon begonnen was. Een dame met een jerrycan limonade deelde drinken uit, voor de broodnodige verfrissing.

bas dag 3 (80)Ouders: Ja ja die waren er ook. Mede door het fraaie  weer, hadden deze zich genesteld in het midden van de speeltuin, drinken en later enig “fastfood” waren meegebracht cq gehaald.De dames hadden er wel plezier in, terwijl hun kroost op ballonnen stond te stampen. Het was gezellig. Overigens waren er ook diverse ouders met hun kleine kids die gewoon de speeltuin bezochten en de vele speeltoestellen waren dan ook allemaal wel in gebruik.

Nadat alle deelnemers weer waren bevrijd van hun enkelbanden en ballonresten had de organisatie gelijk daar achteraan het positiespel bedacht. Inhoudende Paard/Ridder/kruiwagen/stoel . Omschrijving: koppels van twee kinderen nemen op commando een bepaalde houding aan terwijl de partner hier (mis)bruik van maakt.

bas dag 3 (126)Zo is daar de Ridder, waar de partner op de rug springt en de arm omhoog steekt als hij/zij goed zit. Pose 2,het paard: Hierbij zakt een kind door zijn hoefjes en de ander gaat op zijn/haar rug zitten. pose 3 de kruiwagen, waarbij de een gestrekt op de grond ligt en de ander de benen van de liggende persoon optilt waardoor een soort kruiwagen ontstaat. Pose 4 de stoel; De edele partner hurkt op de grond en bied zijn gebogen knie aan om op te gaan zitten.

Na een kleine oefening werd het positiespel gestart. Op commando werden steeds wisselend de pose’s afgeroepen. Wie het laatste was, viel om/af. Het deelnemersveld korte hierna al snel in. Een koppel “dames”bleef als laatste over en dus winnaar.

bas dag 3 (176)Pauze: Ook dit keer was  aan de pauze aandacht besteed. De deelnemers mochten drinken pakken en kregen snoepgoed.  In de pauze werd net als gisteren een toneelstuk gespeeld door de BAS mensen. De in een kring op de grond zittende kinderen hadden volop aandacht.

De inmiddels weer opgedane energie moest dan ook weer worden aangewend voor Trefbal. Hierbij is het de bedoeling dat je probeert iemand van het andere team op zijn helft te raken met een bal. Wel dat lukte waarbij men zich af mocht vragen of het dragen van een helm en “Bal werend vest” geen optie was. Er zijn een paar jongens erg trefzeker wat dat betreft.

En zo af en toe een kleine schermutseling tussen een twee jongens. maar zoals dat gaat in het Soesterkwartier, na een ferme handdruk samen, weer snel vergeten en gewoon weer doorspelen.

bas dag 3 (253)En dan het klapstuk van de middag. De emmers water werden gevuld. De flessen groene zeep leeg gespoten op de hellingbaan. Nog meer water  en de jeugd zag er wel brood in. Al snel probeerden enkele deelnemers of het inderdaad glad genoeg was. En dat was  het. De eerste natte kleding was een feit en niet snel daarna vlogen/ gleden de kinderen alle kanten op over de spekgladde baan. Om enigszins structuur in deze natte “blij dat ik glij” baan  werden er rijen gemaakt, kwamen er zwembanden en opblaasbedden tevoorschijn. Zie hier het scenario voor een geweldig , maar vooral nat, festijn.

De kleintjes: Die waren niet vergeten. Na een kat en muis spel  waarbij de kat de staart van de muis moest pakken ( of andersom)  konden zij uiteindelijk ook een “baantje”trekken op de zeephelling. Moeders hebben vanavond een extra wasje.

En mocht de energie er nog niet helemaal uit zijn, dan kon men elkaar nog op de evenwichtsbalk met een skippybal om de oren timmeren.

Het geheel werd deze dag afgesloten met een kookworkshop, waarbij het de bedoeling was, dat hetgeen met aandacht en zorg bereid was,ook werd opgegeten in de vorm van een gezamenlijke maaltijd. Hierbij werd voor alle zekerheid ook  door de organisatie voor de nodige hapklare “snacks”gezorgd. ( deze verslaggever is daarbij niet aanwezig geweest i.v.m. andere bezigheden) .

Het is voorbij; 3 dagen van Sport en Spel, van heel veel plezier en af en toe een traan. Van sportieve rivaliteit en wedstrijdgevoel . Van regen en zon. Van nat en droog ( vooral kleren) . Een goede samenwerking tussen Buurtkerk en Speeltuin. Een goed geolied team in de organisatie van BAS ( Buurtkerk Activiteiten Soesterkwartier) . En een gastvrije Speeltuin die alle faciliteiten verschafte .  Dit gaan we meer doen.

Namens al die puberende, vrolijke, SK vakantiekids < bedankt>

Houd U de website in de gaten. De volgende activiteiten voor in de vakantie komen er volgende week al weer aan.

Verslag en foto’s Karel van Rooy.

Fotoreportage dag 3, klik hier.