a (16)De vereniging Duurzaam Soesterkwartier organiseerde op woensdag 23 maart de thema-avond ‘Energiek Soesterkwartier’. Doel van de bijeenkomst was te laten zien hoe de wijk steeds mooier en duurzamer wordt. In een uur tijd werden een achttal onderwerpen op een leuke manier belicht. De bijeenkomst wordt gehouden in de Verkeerstuin.

Vele prominenten uit het Milieu,Groene Spoor,Duurzaam Soesterkwartier, Energiek Soesterkwartier, Werkplaats Soesterkwartier, G 1000 stad, waren present op de feestelijke avond van Energiek Soesterkwartier. Een  inmiddels jaarlijks terugkerend evenement, waarin wordt aangegeven wat de huidige situatie is t.a.v. Duurzaamheid, milieu en energie.

b (155)Bewoners en organisaties presenteren op ludieke wijze hun plannen. In dit geval werden er een 8 tal presentaties gehouden op “de rode loper”. Hierbij krijgen de ideeën makers 5 minuten de tijd, hun standpunten uiteen te zette. Onderstaand een overzicht van de soms hilarische voordrachten.

De opening was voor rekening van Fokke de Jong, voorzitter van Duurzaam Soesterkwartier.b (77)

Het programma was als volgt samengesteld. Annie, voorzien van een groen gekleurde haardos zorgde voor de keuze en volgorde.

b (22)1 Gijs en Frank vertellen over het plan om 106 m2 bollen te planten en nodigt u uit om mee te doen. Ook interviewt hij in een hoog tempo Mariska over Wat is dat? Patat!, Guido over de stadstuinman en Lieneke over het Labyrint. Een boeiend verhaal over bloemen en bijtjes, waarbij het deze keer ging over het planten van bloembollen in het talud aan het eind Soesterweg en op de Wagenwerkplaats. Mensen kunnen zakjes met bloembollen aanschaffen. De bijenkast zal weer worden gevuld met de b (24)zoemende honingmakers. De manifestatie “Wat is Patat” is een uitgebreid festival over voeding, planten en bloemen en heel veel “doe”dingen. ( 2e Paasdag ).

a (43)2 Marieke en Bart doen een boekje open over hun avontuur van afgelopen jaren, dat uiteindelijk resulteerde een “Nul op de meter woning” in de Hunzestraat. De “entrë” van genoemde in de milieu-vriendelijke fietskar en de gehouden presentatie was zeer humoristisch .

3 Dirk en Roanne delen met u het plan een windturbine – De a (81)SoesterWijkWiek – op De Isselt te bouwen, die van en voor de wijk stroom levert. En op voorhand werden er acrobatische toeren uitgehaald , om aan te tonen hoe de wentelwiek er dan uitgaat zien.

b (112)4 Marc en/of  Ernst van www.zonschool.nl willen dit jaar nog het dak basisschool ’t Anker vol leggen met zonnepanelen. Hoeveel zonnepanelen neemt u voor uw rekening?. de actie onder de bewoners Soesterkwartier is al gaande. Men kan deelnemen aan het project door mee te participeren in de kosten. Een uitgebreide presentatie en vraagstellingen gingen hieraan vooraf. Het pubiek werd een aantal vragen voorgelegd. Zoals, welke ouders leren hun kinderen, tanden te poetsen, of welke leren hun kinderen te stoppen voor rood licht. Als de handen omhoog gingen, werd iemand verblijdt met een bloem.Uiteindelijk leidde het verhaal naar energiezuinig gebruik van onze grondstoffen en de alternatieven.

b (58)5 Nel en Erica zijn als coördinator werkzaam bij het bewonersbedrijf Werkplaats Soesterkwartier. Hoe kunt u uw klussen en hulp in de huishouding door ondernemers uit eigen wijk laten uitvoeren? De als “interieurverzorgster”geklede Erica, presenteerde haar functioneren bij de Werkplaats Soesterkwartier, met “verve”ondertussen de tafels van de verkeerstuin schoonmakend. Doel het kenbaar maken dat er veel gaat veranderen in de zorg. En dat de coördinatie van de “nieuwe”zorg een heel ander werkwijze zal betekenen.Ook aan de zijde van de onderhoudstaken van Portaal, gaat het een en ander veranderen.Een aantal woningen zijn al toebedeeld aan de Werkplaats SK. Klusbedrijven uit het SK nemen dan de onderhoudstaken (deels) van Portaal over. Nel, gekleed als onderhoudsmonteur/loodgieter met gereedschapskist, sprak de bezoekers vol vuur toe.Over kranen, leidingen, waterpomptangen en pijpen. Door deze laatste presentatie kwam een nadere uitleg van Henry de Gooijer niet meer aan bod.

a (86)6 Theo neemt u in gedachte mee naar de Noordewierweg, waar op 3 en 4 juni de Zomerparade plaats vindt. De als “Stadsomroeper” geklede Theo maakte met luidde stem kenbaar wat er komende zomerparade allemaal te verwachten is. 3 en 4 juni zal de Noordewierweg weer gevuld zijn met kraampjes, kleedjes, muziek en dans. De vrijdag zal in het teken staan van “proef Soesterkwartier” en de zaterdag is voor de kinderen, met de kleedjesmarkt, sport en spel. Gezegd moet worden, de “outfit”stond hem goed.

b (67)7 Nelleke en Lieneke maken u alert op de ontdekkingstocht die zij maken naar behoefte aan informatie, steun en samenwerking vanuit de wijk bij uitvaarten. Een gehouden opvoering van twee vrouwen die hun dageijkse beslommeringen bespreken bij de plaatselijke supermarkt. In dit geval de kosten van een uitvaart. Elkaar voedend met steekhoudende argumenten, beek alras dat er alternatieven zijn voor een uitvaart. Wat je allemaal zelf mag regelen en doen. De buurtuitvaart werd nader via het boodschappenmandje “getracht”uit te leggen. Altijd ingewikkeld zo midden in een supermarkt.

b (89)8 Gas besparen met behoud van comfort in uw woning, daar loopt ook u warm voor! De werkgroep ‘mijn cv is ok’ bespaart niet op ervaringen en vertelt over de meer dan 100 uitgevoerde cv-ketel checks in de wijk en waar dat toe leidde. Op ludieke wijze kwam de “gasmonteur”langs om alle lekkage’s en verkeerd aangesloten CV ketels te repareren. De chef monteur van het project vertelde wat men allemaal aan  “wantoestanden” tegen kwam in huizen. Verkeerd aangesloten thermostaten, omgedraaide leidingen en/of verkeerde “pijpen”.

b (40)Tussen al deze presentaties door zaten zogenaamde reclame blokken. Zo kwam Alex van der Woerd, luid toeterend met een stuurwiel in zijn handen op de rode loper. Het toeteren was het enige geluid wat hoorbaar was. Immers hij reed in een elektrische auto. Waar dan ook uitvoerig aandacht aan werd besteed.

Lonneke Lavrijssen, die een project leidt over sporten en bewegen voor oud en jong, kreeg ook dit publiek aan het bewegen. Uiteraard werd de aandacht gevraagd voor de vele mogelijkheden om mee te doen met de diverse sport beweeg activiteiten bij KVVA.b (99)

b (127)Annemiek Goris, Ambasadrische van de G1000 stad, presenteerde de komende activiteit van de G1000. Uit de diverse wijken kunnen bewoners zich aanmelden mee praten over de toekomst van Amersfoort. Welke burgerinitiatieven komen aan bod. Een Duurzaam Amersfoort. 9 april is de eerste gezamenlijke bijeenkomst.

De volgorde van de presentatie werd door het publiek bepaald, door een cijfermatige gevouwen kubus te hanteren.

Er waren ook te winnen prijzen in het vooruitzicht gesteld, te bepalen door trekking van “klappertjes”

 

b (123)1 – Win een zonnepaneel op het Anker, ter waarde van € 250,– Deze werd in eerste instantie gewonnen door Roanne. Maar als mede organisator, werd deze prijs nogmaals verloot. Een gezin op de Soesterweg mocht deze prijs in ontvangst nemen.

2 – Win een gratis CV-optimalisatie door een expert, ter waarde van € 150,– Ook hier viel de Soesterweg in de prijzen.

3 – Win 2 m2 bloembollen op de Wagenwerkplaats,ter waarde van € 25,– Viel bij een bezoekster van de Noordewierweg.

Met Reina achter de bar en  koffie van  Ginny en Hanneke, werd het een doldrieste avond.

De hapjes en drankjes zorgden nog voor een lange “napraat” sessie.

Verslag Karel van Rooy.

foto’s, Nel Groenendijk en Karel van Rooy.