DSC_8150Zaterdag 4 juni, veel fietsen voor de deur van de Bonifatiusstraat 61. Terwijl op de Noordewierweg de Zomerparade gaande was, was er toch een leuke groep mensen naar de opening van de nieuwe tentoonstelling gekomen. Zo’n 30 mensen stonden vervolgens te luisteren naar de openingslezing die gegeven werd door Joke Sickmann: “Amersfoort Detroit.”

Een woord van dankDSC_8176 aan allen die zich weer enorm ingezet hebben om de tentoonstelling weer zo mooi voor elkaar te krijgen. In de eerste plaats de mensen van het Wijkmuseum; Gezina, Laura, Rolf, Peter, Jaap, Kees, Wessel Jacques, Hubrecht en niet te vergeten Hanneke met haar bijzondere verzameling waaruit ze iedere keer weer weet te putten en aan de exposities een prachtige finishing touch weet te geven.

Even werd er ook stilte gehouden voor Henny Mosterd, die aan de start van het Wijkmuseum stond en enorm gemist wordt.

Ook nu werden de mensen die hun spullen ter beschikking gesteld hadden van de tentoonstelling hartelijk bedankt: “Zonder jullie bijdrage, was het ook zeker niet gelukt oom deze mooie tentoonstelling neer te zetten”.

DSC_8161De tentoonstelling gaat over: Bronswerk, E.H.M.H., Eysink-rijwielhandel, Alex van Keulen, Morris, Garage Molenaar en anderen die belangrijk waren voor de Amersfoortse (Soesterkwartier-Isselt) industrie.

Tussen de oDSC_8168peningslezing en de toast, ontdekte een van de bezoeksters ineens haar broertje op een van de foto’s. En daarmee was ze door meer familie omringd dan ze vooraf wist, het schilderij van haar vader wist ze van te voren: “wat leuk om hier ook mijn broertje op de foto te zien”.

DSC_8192Veel fraaie dingen te zien op de tentoonstelling, waaronder ook de “mini varianten” van “grote” automerken. Misschien zelfs “home-made” zo hier en daar. Ook een fraai onderdeel van de tentoonstelling is een eerste soort brom-fiets, een voorloper van de veel latere Spartamet, vervaardigd door Eysink.

De tentoonstellingDSC_8171 is weer van veel mooie en bijzondere dingen voorzien. Soms waren de eigenaren herkenbaar, soms ook niet of nauwelijks. Zo was er het eerste vrouwelijke lid van de ondernemingsraad Bronswerk (op de foto staand naast -) in het betreffende krantenartikel.

DSC_8173Een fraaie plaquette van Bronswerk, oude nota’s met betrekking tot de gebroeders Los, een oude speelgoedgarage met handmatig bedienbare lift, Een boekje van oud-burgemeester Hermen Molendijk, heel veel oude foto’s, krantenartikelen en tal van bijzondere dingen die met de bedrijvigheid rondom ’t Sasje, Isselt en het Soesterkwartier te maken hebben of hebben gehad. Een van de bijzondere dingen is een aankondiging van een voetbalwedstrijd: Bronswerk – Fijenoord

Een toast met en zonder bubbels, en de tentoonstelling is geopend verklaard. Voorlopig kunt u dus iedere zaterdagmiddag rustig gaan genieten van een stukje geschiedenis, een mooie tentoonstelling met leuke, mooie en verrassende dingen te zien.

Verslag en fotoreportage: Nel Groenendijk